Ναυαγεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνεργασία ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι ο διάλογος δεν προχωράει και ότι απορρίφθηκαν οι δύο βασικοί όροι που έθεσε η ΔΗΜΑΡ. Οι όροι αυτοί ήταν η προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους και η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ σε ένα συμμαχικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο Tvxs.gr, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, τόνισε πως η κυρίαρχη κατεύθυνση είναι η ΔΗΜΑΡ να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, ωστόσο όπως σημείωσε, «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν οριστικά στο διαρκές συνέδριο του Σαββάτου». 
 
Ο Νίκος Τσούκαλης απέδωσε το ναυάγιο των συζητήσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «οι συνομιλίες που γίνονταν μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, ξαφνικά προσέλαβαν τη μορφή του  δημοσίου λόγου χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά λόγος».

Ads

«Χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, υπήρξε η δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Κεραμεικού, όπου ετέθησαν ζητήματα, τα οποία δεν είχαν τεθεί καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ δεν είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο ή στο ότι εκεί που συζητούσαμε για εκλογική διακήρυξη, αυτό που προέκυψε ουσιαστικά ήταν η προσχώρηση στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με το σκεπτικό ‘δεν συζητούμε κάτι άλλο’. Με αυτό τον τρόπο, στοχοποιήθηκε ο Φώτης Κουβέλης, ότι το μόνο για το οποίο καιγόταν ήταν να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πανούσης: Να μην κατέβει στις εκλογές η ΔΗΜΑΡ

Ερωτηθείς για τη δική του θέση, ο Νίκος Τσούκαλης ανέφερε ότι «η προωθούμενη συνεργασία απείχε πολύ από μια ισότιμη συνεργασία κομμάτων, όπως, τουλάχιστον, η Αριστερά γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια και την αντιπαλεύει με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός από αντιδεοντολογική και ανήθικη, με την έννοια ότι υιοθετεί ουσιαστικά τις συντηρητικές και αλαζονικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τώρα είχαμε υποστεί τα πάνδεινα ως Αριστερά. Εύχομαι, πραγματικά, η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις συμμαχίες και τις συνεργασίες του να μην την εφαρμόσει ως επόμενη κυβέρνηση».

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη βάση συζήτησης το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία ψήφισε Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θέτει κριτήρια για το πόσο ταυτίζονται οι πιθανοί συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα αυτό. Σημείωσαν επιπλέον ότι η Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται συνεργασία με κόμματα αλλά μόνο ένταξη προσώπων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.     
 
Στη ΔΗΜΑΡ υπήρξαν διαφορετικές αντιδράσεις μετά την ενημέρωση με κάποια στελέχη να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέβαλλε αιφνιδίως τη στάση του έπειτα από την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και κάποια άλλα στράφηκαν κατά της ηγεσίας για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά και τη στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Θ. Μαργαρίτη, Δ. Χατζησωκράτη, Σ. Καρακικέ, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρη, Γ. Μπουλμπασάκο και Ν. Τσούκαλη.

Μετά τη συνεδρίαση η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Για την εκλογική τακτική του κόμματος, εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».