Τα συγχαρητήριά του έδωσε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία με αφορμή τη σημερινή επέτειο, 30 Αυγούστου, της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης», όταν δηλαδή ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

Ads

Συγκεκριμένα η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της το ακόλουθο μήνυμα: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Παρόμοιο μήνυμα είχε αναρτήσει το ΝΑΤΟ και πέρυσι την ίδια ημέρα, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας, με αποτέλεσμα να το διαγράψει στη συνέχεια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιληφθεί του θέματος για τις ευχές του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα και η μόνιμη εθνική αντιπροσωπεία προχωρά στις δέουσες ενέργειες.

Ads

Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή του αφήνει σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της διπλωματίας.

Πρόκειται για «ένα δις εξαμαρτείν που αποδεικνύει τις επιπτώσεις της λογικής του πιστού και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη, επανέλαβε το ίδιο ατόπημα. Έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία για τη νίκη του τουρκικού στρατού, στις 30 Αυγούστου 1922, επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ στη Μικρά Ασία, εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη» στην Τουρκία «για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Ένα δις εξαμαρτείν που αποδεικνύει τις επιπτώσεις της λογικής του πιστού και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική.

Όπως επίσης πολλά λέει και η καθυστέρηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να δώσει την πρέπουσα απάντηση, ενώ πέρσι είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ.