Στις αποκαλύψεις του Στέλιου Κούλογλου για τα σχέδια του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφιερωμένη εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας National Herald, που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη.

Ads

«Δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Στέφανο Κασελάκη μετά τη μομφή και την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φέρεται ότι σκέφτεται να αποχωρήσει νωρίτερα μετά από πιέσεις της οικογένειάς του», γράφει η εφημερίδα για τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο Attica.

«Ο κ. Κασσελάκης ήταν απογοητευμένος από το αποτέλεσμα, καθώς περίμενε καλύτερο… διερεύνησε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την πολιτική ή να βρει άλλη δουλειά σε περίπτωση που απομακρυνθεί. Μίλησε ακόμη και με επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης για πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας.. υποστήριξε επίσης ότι ο Κασσελάκης, ο οποίος παντρεύτηκε τον Αμερικανό σύντροφό του Τάιλερ ΜακΜπεθ στην Κρήτη στα τέλη Αυγούστου, παροτρύνθηκε από την οικογένειά του να εγκαταλείψει την πολιτική».

Διαβάστε: Στέλιος Κούλογλου / Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τρεις δρόμοι για Κασσελάκη

Ads

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει μία αναδρομή της πορείας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ήταν μια θυελλώδης χρονιά ως επικεφαλής του κόμματος για τον Κασσελάκη, ο οποίος συχνά συνοδευόταν από τον σύζυγό του McBeth στις δημόσιες εκδηλώσεις.

Ο Κασσελάκης προσπάθησε να αλλάξει την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο προς την κεντροαριστερά -ή, ακόμη και, όπως είπαν οι επικριτές του, προς την κεντροδεξιά, δεδομένου του καπιταλιστικού του υπόβαθρου- αλλά αυτό έφερε αντιδράσεις, δημιουργία της Νέας Αριστεράς και δυσαρέσκεια.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι ήταν αυταρχικός, ότι δεν άκουγε τα μέλη του κόμματος που διαφωνούσαν με ορισμένες από τις πολιτικές και τις ενέργειές του και ότι δεν ήταν ευθυγραμμισμένος με τις υποτιθέμενες αρχές του κόμματος, που συχνά παραβιάζονταν στο παρελθόν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Από την αρχή, το παρελθόν και το ύφος του Κασσελάκη προκάλεσαν προστριβές με τα στελέχη του κόμματος. Εφοπλιστής, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs και κάποτε εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος, ορισμένες από τις θέσεις του, όπως η υποστήριξη των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους εργαζόμενους, εξόργισαν τα μέλη της παλαιάς σχολής που τον κατηγόρησαν ότι ήθελε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ιδεολογικά ασαφές κόμμα. Χλεύασαν τη μεγάλη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έκανε και τον αποκάλεσαν Τραμπικό.

Αλλά αυτό δεν σήμαινε τίποτα για μια κομματική βάση που ειδωλοποιούσε τον Κασσελάκη και περίμενε από αυτόν να αναζωογονήσει το κόμμα. Απομάκρυνε εύκολα τους πιο ηχηρούς επικριτές του, συμπεριλαμβανομένου της κύριας αντιπάλου του για την ηγεσία. Δημιούργησαν ένα άλλο κόμμα, τη Νέα Αριστερά, το οποίο τα πήγε άσχημα. Στη συνέχεια, ο Κασελάκης άρχισε να τσακώνεται με πολλούς από αυτούς που παρέμειναν.

Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου -χωρίς να διακυβεύονται πολλά στο εσωτερικό και με ρεκόρ αποχής- το ποσοστό ψήφων των κυβερνώντων συντηρητικών έπεσε κατακόρυφα, αλλά ήταν η ακροδεξιά που βασικά κέρδισε. Το ποσοστό ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε περαιτέρω.

Η εκλογική αποτυχία έβλαψε την αύρα του Κασσελάκη και την υποτιθέμενη ελκυστικότητά του στους ψηφοφόρους. Η κριτική και η αντίδραση του Κασσελάκη εντάθηκαν, οδηγώντας, σχεδόν αναπόφευκτα, στην πρόταση μομφής».