Το φάντασμα των greek statistics επιστρέφει στον εύθραυστο δίαυλο Αθήνας – Βρυξελλών, η υπόθεση Γεωργίου γίνεται πεδίο δοκιμασίας εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών ισορροπιών και το Μαξίμου καλείται να αποκρούσει και να διαχειριστεί τις προειδοποιητικές μεν, σαφείς δε, βολές των δανειστών.
Η αναπομπή της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στη Δικαιοσύνη έχει ενοχλήσει σφόδρα συγκεκριμένα κέντρα στους κόλπους των δανειστών, Βρυξέλλες και Βερολίνο να στέλνουν ήδη μηνύματα περί σύνδεσης του θέματος με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των περίφημων στατιστικών στοιχείων του 2010 για το έλλειμμα απειλεί να εξελιχθεί στο νέο πολιτικό «αγκάθι» της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σπεύδοντας μάλιστα να διακηρύξει ότι η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της πενταετίας 2010-2015 «είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας».
Ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της Handesblatt
Την ίδια ώρα η γερμανική Handesblatt, με ένα ασυνήθιστα αιχμηρό ύφος και με σχεδόν… αποθεωτικά σχόλια για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εξαπέλυσε διπλές βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή συνδέοντας την ανακίνηση της υπόθεσης Γεωργίου με τις πολιτικές επιδιώξεις αμφοτέρων.
«Για τον Τσίπρα ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής που είναι ένας ευπρόσδεκτος αποδιοπομπαίος τράγος», έγραψε η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας: «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ Γεωργίου διόγκωσε υπερβολικά το έλλειμμα του 2009, ο Τσίπρας θα μπορούσε να παρουσιάσει τον ίδιο ως αποδιοπομπαίο τράγο και το πρόγραμμα περικοπών ως συνομωσία κατά της χώρας του».
«Η αποκατάσταση Καραμανλή»
Εξίσου αιχμηρό ήταν το σχόλιό της και για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με την επισήμανση ότι «ενδεχόμενη καταδίκη του Γεωργίου θα ήτο η ‘αποκατάσταση’ του Καραμανλή που θα μπορούσε να διευκολύνει το δρόμο της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή, ενδεχομένως ακόμη και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο, η Handesblatt καταλήγει με την νουθεσία προς την ελληνική κυβέρνηση «να προστατεύσει την υπηρεσία και τους υπαλλήλους της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς», και με την σαφή προειδοποίηση ότι «στις Βρυξέλλες ακούγεται ψιθυριστά ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση νέων δόσεων».
Οι δανειστές θα ζητήσουν δέσμευση της Αθήνας
Ο εν λόγω… ψίθυρος εκ Βρυξελλών έχει φθάσει και μέσω άλλων διαύλων προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται ενώπιον καθαρού αιτήματος από την πλευρά των δανειστών να δεσμευτεί ότι αναγνωρίζει πλήρως την αξιοπιστία των στοιχείων του 2010, ανεξαρτήτως του ποια θα ειναι η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης ως προς το εάν επί θητείας Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ διογκώθηκε ή όχι το έλλειμμα.
Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, να τεθεί ευθέως στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, μαζί με την επισήμανση – εάν όχι προειδοποίηση – ότι η απουσία μιας τέτοιας δέσμευσης μπορεί να τορπιλίσει πλήρως τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και να επηρρεάσει δυσμενώς την πορεία της αξιολόγησης.
Οι εισηγήσεις στον Τσίπρα
Στην κυβέρνηση η πίεση και τα μηνύματα αυτά εισπράττονται μέχρι στιγμής ως «αναμενόμενα» και η τελική στάση που θα υιοθετηθεί ζυγίζεται σε δύο μέτωπα: Αφ ενός στο εσωτερικό πολιτικό και, αφ΄ετέρου και κυρίως, στο εξωτερικό – ειδικά δε, στο σκέλος εκείνο που μπορεί να επηρρεάσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε ό,τι αφορά την μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και την ελάφρυνση του χρέους.
Επισήμως η κυβερνητική γραμμή αποτυπώνεται στη θέση Τσακαλώτου και Παπαγγελόπουλου ότι προκαλεί έκπληξη η ευθεία παρέμβαση των Βρυξελλών στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Θα έκαναν το ίδιο εάν επρόκειτο για υπόθεση που εξετάζει η Δικαιοσύνη στη Γερμανία;», ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα που έθετε χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος.
Ανεπισήμως, ωστόσο, οι εισηγήσεις είναι δύο: Η πρώτη είναι να δοθεί μια προφορική δέσμευση στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επίσημης αμφισβήτισης των στατιστικών στοιχείων του ελλείμματος από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των δόσεων.
Σ’ αυτή την περίπτωση, η όποια απόφαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Γεωργίου θα έχει αξία μόνον εσωτερικής πολιτικής χρήσης, ήτοι στην ενδεχόμενη ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παπανδρέου για το πρώτο Μνημόνιο.
Η δεύτερη εισήγηση προς το Μαξίμου είναι να κρατηθεί το θέμα Γεωργίου ανοιχτό και στην πρώτη γραμμή τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Κατά την εν λόγω εισήγηση, η ανάδειξη των κατηγοριών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο στην πίεση που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για αναθεώρηση των στόχων της λιτότητας και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπροσθέτως, δε, στο εσωτερικό μέτωπο θα εξακολουθήσει να κρατά σε αμυντική και αμήχανη στάση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι διχασμένη ανάμεσα στη σιωπή των σαμαρικών και την οργή των καραμανλικών για τις ευθύνες της περιόδου διακυβέρνησης 2004 – 2009…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >