Το Βερολίνο, επισήμως, σιωπά ακόμη επί της ελληνικής πρότασης, οι «λαγοί» του Σόμπλε όμως έπιασαν δουλειά κι εξαπολύουν κατά συρροή χειροβομβίδες, στο παρά πέντε του Eurogroup και των τελικών αποφάσεων για συμφωνία ή Grexit.

Ads

Πρώτος όλων, βγήκε στο… μέτωπο ο συνήθης πρόθυμος, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζμιρ, για να διαμηνύσει με άρθρο του στους Financial Times ότι «ένα φιλικό διαζύγιο με την Ελλάδα δεν θα ήταν καταδτροφή».

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Καζμίρ υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχασε την ευκαιρία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας να εμπνεύσει τους Έλληνας να ενστερνιστούν τις μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Η ιδεολογία και τα πατριωτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν της πρακτικής ανάγκης για ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους». Και επαναλαμβάνει ότι μι από τις «λίγες κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του στην προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι η μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Σε ανάλογη γραμμή και η, επίσης πιστή της γερμανικής σκληρής γραμμής και νεοεισελθείσσα στην ευρωζώνη, πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ντάλιας Γκριμπαουσκάιτε.  Η κυρία Γκριμπαουσκάιτε έσπευσε να εκτιμήσει ότι οι ελληνικές προτάσεις «φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές» και υποστήριξε ότι βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία.

Ads

«Θεωρούμε τις προτάσεις ως ένδειξη της επιθυμίας της Αθήνας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά είναι νωρίς να εκτιμήσουμε πως θα καταλήξουν οι συζητήσεις», δήλωσε επισης.

Την θέση ότι «στην ευρωζώνη δεν γίνονται διαγραφές χρεών» εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μσρκ Ρούτε, ενώ στην Αθήνα ο τηλεοπτικός σταθμός Star μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι υπάλληλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν εντολή το Σαββατοκύριακο να μπλοκάρουν τη λύση για την Ελλάδα στο EuroWorkingGroup. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει απόφαση εντός του Σαββατοκύριακου…