Στη σωστή κατεύθυνση είναι τα φορολογικά μέτρα, που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης. Ενστάσεις διατυπώνονται, ωστόσο, για κάποια από αυτά, με το επιχείρημα ότι θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς και για τον ενεργότερο ρόλο των τραπεζών, στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ads

Ειδικότερα, 54% των ερωτηθέντων, σε έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview (16-17/02/10, δείγμα 600 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ), εκτιμούν πως τα φορολογικά μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση (37% απαντούν «στη λάθος κατεύθυνση»), αν και 68% του ίδιου δείγματος τα θεωρούν εισπρακτικού χαρακτήρα, παρά στοχευμένα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ποσοστό 86% του δείγματος δηλώνουν πως συμφωνούν με το μέτρο έκδοσης αποδείξεων από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, αν και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η συλλογή αποδείξεων μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, περιορίζεται σε 50%.

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν αντίθετοι στην προοπτική υποχρεωτικής πραγματοποίησης των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών και επτά στους δέκα διαφωνούν με το μέτρο διενέργειας των συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ, υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών, χρεωστικών καρτών ή δίγραμμων επιταγών.

Ads

Επτά στους δέκα επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα φορολογικά μέτρα θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος της επιχείρησής τους. Σε ποσοστό 74% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων θα αυξήσει το κόστος παραγωγής προϊόντων, ή υπηρεσιών, και 64% ότι οι περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεάσουν την κίνηση της αγοράς. Στο σύνολό τους, ωστόσο, οι ερωτηθέντες ζητούν περισσότερο «νοικοκύρεμα» στο δημόσιο.