H Συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται στην Ολομέλεια με την πολιτική αριθμητική να δίνει τουλάχιστον 152 σίγουρα «ναι». Την ίδια στιγμή η ΝΔ, θέλοντας να διατηρήσει την πόλωση για το Μακεδονικό στο ζενίθ, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Την πρόταση θα στηρίξουν οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης σε περίπτωση που η ΝΔ το επιχειρήσει.

Ads

«Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος σε σύσκεψη κομματικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτοντας τον πολιτικό του στόχο. Αν και μια τέτοια πρόταση δεν θα έχει καμία τύχη, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι να εντυπωσιάσει, χτίζοντας το προφίλ του ισχυρού ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τουλάχιστον προσπάθησε κι έχει το όνομά του καθαρό.

«Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο στην Ολομέλεια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν», είπε επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν άλλωστε ότι στα γραφεία της Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν από το πρωί της Τρίτης συνεχείς συσκέψεις με αντικείμενο την πρόταση δυσπιστίας. Την τελική απόφαση αναμένεται πάντως να την πάρει μετά από τον πρωινό καφέ της Τετάρτης με στελέχη της γαλάζιας παράταξης στα γραφεία του κόμματος.

Ads

Τις προθέσεις της ΝΔ επιβεβαίωσε και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Τάκη Μπαλτάκο, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει από κοινού πρόταση μομφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώην εταίρος της κυβέρνησης διατύπωσε τη σαφή πρόθεσή του να στηρίξει πιθανή πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση αυτή να αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας με δημοσιογράφους.

«Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας κι ο ίδιος εμφατικά ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Όσον αφορά για τη συνάντησή του με τον κ. Μπαλτάκο σημείωσε πως ξεκίνησαν έναν διάλογο για το πως μπορούν να βρεθούν οι εκλογικές συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μια κοινή προσπάθεια στο μέλλον. Ίσως στηρίζοντας μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ, να βρεθούν πιο εύκολα…

Την πρόθεση να ψηφίσει μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης έκανε γνωστή και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας  στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Είμαι αντίπαλος του κ. Τσίπρα», τόνισε. Πάντως τόνισε ότι το Ποτάμι θα πάει αυτόνομα στις εκλογές και στις ευρωεκλογές που όπως είπε σίγουρα θα προηγηθούν των εθνικών διότι όπως είπε «αρέσει στον κ. Τσίπρα πολύ η εξουσία και θα προσπαθήσει να μείνει ως το τέλος».

«Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε», σχολίασε συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί πρότασης μομφής του κ. Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης.

«Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά. «Ανυπομονούμε», κατέληξε.