Διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη διεμήνυσε σήμερα η κυβέρνηση προς όλους να ξεχάσουν το «κούρεμα» των ομολόγων, ενώ τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθωσης και «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων συνεχίζονται στο διεθνή Τύπο. Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ σημειώνουν cds και spread.

Ads

Μία λύση ανάλογη με εκείνη των «ομολόγων Μπρέιντι» με τα οποία οι χώρες της Λατινικής Αμερικής κατόρθωσαν να ελέγξουν το χρέος τους, προτείνει το Economist για την Ελλάδα ενώ «κούρεμα» 40% στα ελληνικά ομόλογα συστήνει η Citigroup. Οι Financial Times αντίθετα υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να αποφευχθει εάν δράσει η Ευρώπη. Στα 13-41 δισ. ευρώ αποτιμά η Goldman Sachs το συνολικό πλήγμα στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%. Το δε πρακτορείο Reuters διενέργησε δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων για την ελληνική αναδιάρθρωση.

Σαχινίδης: Να το ξεχάσουν όλοι το «κούρεμα»

Να το ξεχάσουν όλοι το «κούρεμα» διαμήνυσε σήμερα η κυβέρνηση δια του θυφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος με δηλώσεις του στον Real Fm, τόνισε: «Αυτή η επιλογή μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει. Αρκεί να σας πω ότι οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έκριναν στο παρελθόν ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους πάνω στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ads

» Επομένως εμείς τι θα επιχειρήσουμε να κάνουμε; Να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, περιορίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων; Και όταν τα ασφαλιστικά ταμεία έρθουν αντιμέτωπα με τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η απομείωση των επενδύσεών τους, ποιος θα’ ρθει να τα καλύψει; Δεν θα έρθει πάλι το Κράτος; Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα μειώσουμε την αξία και μετά θα πούμε ‘ελάτε τώρα να σας ξαναδώσουμε χρήματα;’»

Δημοσκόπηση Reuters για την ελληνική αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το Reuters, παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα. Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Reuters η οποία διεξήχθη τη Μ.Εβδομάδα έδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα «θα πρέπει» να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σχεδόν οι μισοί, οι 24 από τους 45, δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από 6 έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.

Economist: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα «σχέδιο Μπρέιντι»

Το γνωστό οικονομικό περιοδικό Economist συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με αυτές των χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και απορρίπτει μια απλή επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Αναφερόμενο στην περίπτωση της Ουρουγουάης του 2003 το Economist, σημειώνει ότι η χώρα πέτυχε μια 5ετή επιμήκυνση των δανείων της, προσθέτοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει κάτι ανάλογο με την προϋπόθεση πως θα λάβει την “ευλογία” του Βερολίνου. «Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα του 2011 δεν είναι η Ουρουγουάη του 2003» τονίζει το περιοδικό. «Το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Ουρουγουάης» προσθέτει και σημειώνει ότι η Ουρουγουάη επωφελήθηκε από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 6,1%, κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να πράξει.

Το Economist θεωρεί πως η καλύτερη λύση για τη χώρα μας είναι εκείνη που βασίζεται στα «ομόλογα Μπρέιντι» του τέλους της δεκαετίας του ’80. Υπενθυμίζει, ωστόσο, πως πριν από την επιλογή αυτής της λύσης χώρες όπως το Μεξικό είχαν ταλαιπωρηθεί από μια σχεδόν 10ετή περίοδο σκληρής λιτότητας, την οποία είχαν σχεδιάσει οι ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από μια χρεοκοπία των χωρών της Λατ. Αμερικής.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ‘σχέδιο Μπρέιντι’… Μια τέτοια αναδιάρθρωση μπορεί να έπληττε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως ελληνικές, οι οποίες θα ζητούσαν έκτακτη βοήθεια. Συνολικά το πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι διαχειρίσιμο… Η αλήθεια είναι πως το βάρος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί στο μισό...» εκτιμά το Economist και καταλήγει: «Υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι για να κάνει κανείς τη χρεοκοπία λιγότερο οδυνηρή, αλλά το να υποκρίνεσαι πως αυτή δεν θα συμβεί δεν είναι ένας από αυτούς τους τρόπους».

Μπορεί να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση, λένε οι Financial Times

Οι Financial Times αντίθετα με το Economist και τα λοιπά μέσα, γράφουν ότι η ελληνική αναδιάρθρωση μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί και ότι για αυτό χρειάζεται να δράσει η Ευρώπη, κυρίως με δύο τρόπους.

Πρώτον, στο πλαίσιο ενός «σχεδίου Β» για την Ελλάδα να ξεκαθαριστεί ότι αν η χώρα δεν εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη χρηματοδότηση από τις αγορές το 2012 και εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, τότε θα έχει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Δεύτερον, το Βερολίνο να επιτρέψει την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Κούρεμα» 40% στα ελληνικά ομόλογα συστήνει η Citi

«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 40%, σε συνδυασμό με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, μείωση των επιτοκίων, περισσότερα μέτρα λιτότητας και πώληση δημόσιας περιουσίας, συστήνει η Citigroup προκειμένου, όπως λέει, να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Εκτιμά μάλιστα ότι όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο. «Αν μετατεθεί το “κούρεμα” για το μέλλον, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο “κούρεμα” για την ίδια μείωση χρέους/ΑΕΠ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε έκθεσή τους.

Σύμφωνα με τη Citi, ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από 10,9%, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 4 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου για CET1 στο 7%. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα επιφέρει dilution 20% στις μετοχές των τραπεζών το 2012. Περισσότερο ευάλωτες δείχνουν οι ATEbank, Τράπεζα Πειραιώς και Τ.Τ.

Επίσης, βάσει του ανωτέρω σεναρίου, οι περισσότερο εκτεθειμένες ξένες τράπεζες είναι αυτές του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τον πιθανό αντίκτυπο στους δείκτες Tier 1 να κυμαίνεται από 8 έως 111 μονάδες βάσης. Η Citigroup συστήνει «underweight» για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί αμετάβλητες τις αξιολογήσεις και μειώνει τις τιμές-στόχους

GS: 8-25 δισ. πληγμα στις ελληνικές τράπεζες από «κούρεμα» 20%-60%

Στα 13-41 δισ. ευρώ αποτιμά η Goldman Sachs το συνολικό πλήγμα στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το συνολικό αυτό ποσό είναι σχετικά μικρό και αντιπροσωπεύει μόλις το 1%-3% των συνολικών κεφαλαίων Tier 1. Ωστόσο, για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, ή 26%-80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις επιπλέον απώλειες από μια θεωρητική αναδιάρθρωση», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. Η ανάλυση της Goldman Sachs δείχνει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις εγχώριες τράπεζες. Γι’ αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να αποφευχθούν οι δευτερογενείς παρενέργειες, ειδικά όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πιστωτών.

Νέα ρεκόρ για spread και CDS

Σε νέο υψηλό εκτινάχθηκε σήμερα το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών, συνεχίζοντας την πρόσφατη ανοδική τάση που έχουν πυροδοτήσει οι εικασίες για πιθανή αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με το Markit, τα credit default swaps (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρύονταν νωρίτερα κατά 53 μονάδες βάσης στις 1.335 μονάδες βάσης. Νέο ρεκόρ κατέρριψε και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund. Στις 13:27 (ώρα Ελλάδος) διαμορφωνόταν στις 1.170,2 μονάδες βάσης.