Σε κρανίου τόπο μετέτρεψε το νησί ο δήμος Αίγινας, σύμφωνα με καταγγελίες των μόνιμων κατοίκων, επιλέγοντας να ακρωτηριάσει και όχι να κλαδέψει τα δένδρα του νησιού.

Ads

«Πρόκειται για ένα έγκλημα μπροστά στα μάτια μας. Ήδη δεν έχουμε σκιά να καθίσουμε, φανταστείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίας» λέει στο tvxs.gr κάτοικος του νησιού, ο οποίος υπογραμμίζει, ότι ήδη έχει συγκροτηθεί μία ομάδα δημοτών που έχει προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη.

«Ξυπνήσαμε μια μέρα και είδαμε πως από το λιμάνι της Αίγινας μέχρι την Πέρδικα, είχαν κατακρεουργηθεί όλοι οι Ευκάλυπτοι και τα θαλασσόδεντρα που έδιναν χρώμα στο νησί, σκιά στους περιπατητές και τους λουόμενους» λέει ο Α.Κ. στο tvxs.gr.

Παρέμβαση σχετικά με το θέμα, έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο γιατρός κ. Χρυσόστομος Μαυροθαλασσίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τα δέντρα ως κατακερματισμένα και ακροωτηριασμένα. Ο κ. Μαυροθαλασσίτης εξέφρασε τη θέση ότι η υγρασία από τα φυλλώματα των δέντρων εγκλωβίζουν την ηλεκτρονική ακτινοβολία από διάφορες πηγές, ρώτησε για την αδειοδότηση και συνέδεσε τον “ακρωτηριασμό” των δέντρων με καρκινογενέσεις.

Ads

«Όταν ακρωτηριάζουμε τα δέντρα κινδυνεύουμε όλοι εμείς από καρκινογένεση. Είναι ότι πιο τελευταίο υπάρχει, δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα σε μεγάλο ιατρικό περιοδικό. Άρα λοιπόν αυτή η ανέντιμη συμπεριφορά μας απέναντι στα δεντράκια μας, μας καθιστά υπεύθυνους για τους επόμενους θανάτους από καρκίνο. Θα ήθελα λοιπόν κι εδώ την άποψη του δημάρχου, με βάση ποια άδεια από διπλωματούχο μηχανικό κτλ κόβονται δέντρα όπως είναι το πεύκο δίπλα στην “Παναγίτσα”, που το είδα και έτρεμε η ψυχή μου, ένα ωραιότατο πεύκο ή οι ευκάλυπτοι που είναι στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου».

Ο δήμαρχος κ. Ζορμπάς απάντησε μεταξύ άλλων: «Να πούμε ότι οι κλαδεύσεις αυτές, έχουν γίνει μετά από (όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Καραγιάννης) οχλήσεις, παράπονα, αιτιάσεις, για μη ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Έχουμε αίτημα από το Α.Τ. για κλάδευση σε κύριες αρτηρίες γιατί εμποδίζεται η ορατότητα, με αποτέλεσμα κάποιοι για να αποφύγουν αυτά τα εμπόδια εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα την επισφάλεια της οδικής κυκλοφορίας και πάνω εκεί προσεγγίσαμε. Έχει ενημερωθεί και το δασονομείο, έχουν ενημερωθεί οι πάντες»

Σε σχετικό της δημοσίευμα η ΕΦΣΥΝ απαντά: «Τώρα που κόπηκαν τα «επικίνδυνα» δέντρα, η μόνη ασφαλής παρατήρηση είναι ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο η ιλιγγιώδης ταχύτητα που αναπτύσσουν τα οχήματα και οι μηχανές. Ταχύτητα για την αληθινή επικινδυνότητα της οποίας δεν νοιάστηκε ποτέ η αστυνομία ή ο δήμος, δεν υπάρχουν καν κατά μήκος του δρόμου πινακίδες που να την απαγορεύουν και φυσικά κανένας έλεγχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας κάτοικος της περιοχής έγραψε μόνος του στην άσφαλτο με ασβέστη τη λέξη ΑΡΓΑ, μήπως και συγκινηθούν οι οδηγοί»

Οι κάτοικοι εκπέμπουν sos: «Ας σταματήσει το έγκλημα εδώ, πριν φτάσει έως τον Άγιο Νεκτάριο και την Αγ. Μαρίνα».

Δημοτική παράταξη «Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα»: Ζητάμε από τον Δήμο να μας κοινοποιήσει τις διαδικασίες που τηρεί, αλλιώς να σταματήσουν οι εργασίες

Από την πλευρά της, η «Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα», εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει από το Δήμο Αίγινας εκτεταμένο κλάδεμα όλων των δέντρων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες, πάρκα, πάρκιν). Σίγουρα-και κανείς δεν διαφωνεί-  το κλάδεμα  είναι απαραίτητο για τα δέντρα που εμποδίζουν την κυκλοφορία ή  βρίσκονται σε σημεία των δρόμων όπου με την πτώση των κλαδιών μπορεί να κινδυνεύσουν περαστικοί αλλά και περιουσίες (όπως σταθμευμένα αυτοκίνητα) ή ακόμη και για την απαραίτητη ανανέωση των γέρικων κλαδιών. Μέχρι εκεί καλά».

«Φαίνεται όμως πως ο Δήμος μας, από κεκτημένη ταχύτητα έχει αποφασίσει την πλήρη καρατόμηση  των περισσότερων  δέντρων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους. Η αρχή έγινε με τα αρμυρίκια (όπως  στο σταθμό των ταξί) και συνεχίζεται με τους ευκαλύπτους (περιοχή Αγίου Νεκταρίου, πάρκιν φυλακών), όπου βλέπουμε ότι υπάρχει ολοκληρωτική καρατόμηση, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίοι λόγοι και χωρίς την τήρηση της απαιτούμενης διαδικασίας αδειοδότησης», συνεχίζει η ανακοίνωση και τονίζει: «Επειδή η διαδικασία κλαδέματος-κοπής συνεχίζεται ανεξέλεγκτα, ζητάμε από τον Δήμο να μας κοινοποιήσει αν έχουν τηρηθεί  οι απαιτούμενες διαδικασίες (Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας  Ζωής, έκθεση Τεχνικής υπηρεσίας Δήμου με σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα με τα δέντρα που θα κλαδευτούν, Τεχνική έκθεση αρμόδιου Γεωπόνου), διαδικασίες  που θα προστατεύσουν  τα δέντρα από τις ερασιτεχνικές  και άστοχες  εργασίες  των εκάστοτε  συνεργείων  κλάδευσης, διαφορετικά  ζητάμε  να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες  κλαδέματος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι  παραπάνω ενέργειες».

«Η μείωση του πρασίνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των κατοίκων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρυπογόνου ατμόσφαιρας, πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Αυτό το απλό συμπέρασμα θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλύτερα η Επιτροπή ποιότητας ζωής και να είχε λάβει μέτρα προστασίας του πράσινου στο νησί μας», επισημαίνει παράλληλα η δημοτική παράταξη.

Αφροδίτη Μουρατίδου (δασοπόνος): «Ελπίζω η σοκαριστική εικόνα των γυμνών κούτσουρων, να μας ανοίξει τα μάτια»

Με τη σειρά της, η Αφροδίτη Μουρατίδου, δασοπόνος σε επιστολή που έστειλε προς τον Δήμο τονίζει χαρακηριστικά: «Είναι πολλοί οι συμπολίτες μου που μαζί με εμένα νοιώθουν θυμό και στενοχώρια για την κατακρεούργηση αρκετών δέντρων της ΑΙΓΙΝΑΣ. Αυτό δεν λέγεται  κοπή δέντρου, αλλά δεν είναι και κλάδεμα. Είναι μια κατάσταση στο όριο της κοπής. Είναι ένα εύκολο μοντέλο: ακρωτηριασμός, καρατόμηση και τελειώσαμε. Πιστεύω ότι οι σύμβουλοι που σας έπεισαν δεν ζύγισαν σωστά τα πράγματα. Δεν ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει».

«Γιατί τόση ομορφιά και μεγαλείο το μετατρέψατε σε όρθια κούτσουρα; Ποιο ήταν το ζητούμενο; Ποιο πρόβλημα στην ορατότητα των δρόμων δημιούργησαν ξαφνικά όλα τα δέντρα μαζί; Πόσο πολύ κινδυνέψαμε από την πτώση τους, πραγματικά; Ναι, κάποια από αυτά που «εξαφανίσατε» όντως ήταν μεγάλα δέντρα, δέντρα που μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες γενιές, μέσα στην πόλη μας και όχι πάντα σε βολική θέση για εμάς σήμερα. Αλλά παρ’ όλα αυτά ήμασταν τυχεροί που ζούσαμε μαζί τους. Ακόμα κι αν κάποια από αυτά μπορεί να μας ξεβόλευαν μερικές φορές, μας πρόσφεραν το οξυγόνο τους και καθάριζαν τον αέρα, μας δρόσιζαν και μας έδιναν τον ίσκιο τους, φρόντιζαν για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Κατανοώ ότι σε περίπτωση πτώσης και ιδίως σε περίπτωση ατυχήματος κάποιοι μπορεί και να σας κατηγορούσαν ως υπεύθυνους, επίσης φυσικό είναι να θέλετε  να προστατέψετε τους συμπολίτες σας», συνεχίζει η επιστολή της κ. Μουρατίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι:

«Δυστυχώς όμως, ειδικοί μου εξήγησαν, ότι δεν επιτυγχάνεται η τάξη και η ασφάλεια που επιθυμείτε με τον τρόπο που έγιναν οι επεμβάσεις σας στα δέντρα. Στα πλαίσια αυτού του κειμένου όμως, δεν μπορώ να συμπεριλάβω όλες τις πτυχές του θέματος που θα ήθελα να θίξω. Επιφυλάσσομαι για μια κατ’ ιδίαν ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Ασχήμυνε η Αίγινα, υποβαθμίστηκε το αστικό πράσινο, πληγώθηκε αναίτια η όποια φύση της έχει απομείνει και μαζί με αυτό και οι ζωές μας, είτε το κατανοούμε και το νοιώθουμε, είτε όχι. Πολύ από εμάς είναι ευχαριστημένοι, σιγούρεψαν ότι δεν θα πάθουν κάποιο ατύχημα  από την πτώση δέντρου και διαβεβαιώθηκαν ότι …θα  πετάξει πάλι. Αλλά εντωμεταξύ θα κάνει φτερά το δέντρο με όλες τις λειτουργιές και όλα τα οφέλη του, και θα μας μείνει το βουβό κούτσουρο. Οι τούφες, που ναι, θα πετάξουν, δεν εκφράζουν παρά μόνο δυο πράγματα: την κακοποίηση του δέντρου από την  αγνώμονα και βάρβαρη συμπεριφορά του ανθρώπου, και την προσπάθεια του να επιβιώσει όπως-όπως. Από τα φύλλα αναπνέει το δέντρο, δεν του αφήσαμε φυλλαράκι για δείγμα. Πρέπει να αναπνεύσει, πρέπει να πετάξει γρήγορα και από όπου μπορεί».

«Σε μερικά χρόνια θα μεγαλώσουν και θα είναι μια χαρά, θα σου πει με ευκολία και απερισκεψία ο κάθε είδους ειδικός. Ναι, οι τούφες θα γίνουν φούντες, οι φούντες μεγάλοι θύσανοι που κάποια στιγμή ίσως και να μοιάζουν με κλαδιά δέντρου. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι βλάβες είναι ανεπανόρθωτες για την περίπτωση μας. Έχει καταστραφεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ η δομή και η αρχιτεκτονική του δέντρου που δημιουργήθηκε σοφά από το ίδιο μέσα στα χρόνια. Το δέντρο με τις πολύτιμες λειτουργίες του δεν υφίσταται πλέον. Ενώ πρέπει να γίνει αγώνας για να αυξήσουμε το πράσινο, θεωρώ αδιανόητο να «εξαφανίζουμε» δέντρα 30 και 40 χρόνων ή και περισσότερο που αποδίδουν  σε οξυγόνο, δροσισμό και ανάταση ψυχής στο μέγιστο βαθμό. Στην θέση τους έχουμε δέντρα-θυσάνους, σε πλήρη ανισορροπία κορμού και κόμης, ευάλωτα στους αέρηδες με τους απευθείας πλέον βγαλμένους από τον κορμό κλώνους τους, με τις μεγάλες τομές-πληγές ανοιχτές στις μολύνσεις και πάντα φανερές όσο επιτυχημένα και εάν αναλάβουν στα επόμενα χρόνια», τονίζει επίσης η δασοπόνος και προσθέτει:

«Κοιτάξτε τα δέντρα. Κοιτάξτε και τα δέντρα –θυσάνους. Κοιτάξτε προσεκτικά, μην βιαστείτε. Κοιτάξτε ειλικρινά και θα καταλάβετε την διαφορά. Θέλουμε να κάνουμε τα δέντρα της πόλης διαχειρίσιμα, θα σου πουν. Ας είμαστε ειλικρινείς και ας παραδεχτούμε πως για να καταφέρεις να κάνεις πραγματικά διαχειρίσιμους ειδικά τους ευκάλυπτους, απαιτείται  φροντίδα και επομένως πολλαπλάσιος  χρόνος, κόπος και χρήμα. Αυτό που έγινε ήταν το ποιο εύκολο project για μας, και το χειρότερο για τα δέντρα. Λίγα μέτρα ποιο ψηλά να κοβόντουσαν, θα ήταν πολύ ποιο απαιτητική η δουλειά».

«Αυτό δεν το λένε κάνω τα δέντρα διαχειρίσιμα, αλλά τα κάνω του χεριού μου…Δεν γνωρίζω εάν ισχύει για την περίπτωση μας, αλλά γνωρίζω ότι το «διαχειρίσιμο», τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το ύψος του γερανού που διαθέτει ο κάθε δήμος. Αλλά και τον σωστό γερανό να έχουμε, αυτό από μόνο του δεν κάνει σωστή  τη δουλεία. Το κλάδεμα είναι μια τέχνη, μια ειδικότητα που έχει κανόνες, με  βασικό δεν κόβουμε πάνω από το 13 της κόμης. Απαιτεί αντίληψη, εκπαίδευση και εμπειρία. Το αλυσοπρίονο στο χέρι δεν μας εξασφαλίζει την ειδικότητα του κλαδευτή. Σε τι εξυπηρετεί να κλαδεύονται τόσο πολύ και κάθε χρόνο κάποια δέντρα? Στον τόπο μας πλέον , ο ρυθμός που μεγαλώνει η βλάστηση είναι αργός και το οποίο κλάδεμα ανανέωσης και φροντίδας, που ίσως να χρειάζεται το αστικό πράσινο, θα πρέπει να έχει σχέση με αυτόν τον ρυθμό», υπογραμμίζει η κυρία Μουρατίδου, για να καταλήξει ως εξής:

«Είναι εύκολο να καταστρέψεις την ζωή, δύσκολο να την φροντίζεις. Χρειάζεται μονό μια στιγμή και ένα αλυσοπρίονο στο χέρι για να καταστρέψεις ή να βλάψεις ανεπανόρθωτα ένα δέντρο που θέλει χρόνια για να μεγαλώσει. Εάν δεν γνωρίζουμε πραγματικά ή δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για τα δέντρα ,καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα. Ελπίζω η σοκαριστική εικόνα των γυμνών κούτσουρων, να μας ανοίξει τα μάτια και να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί έτσι άδικα, ούτε μισό δημόσιο δέντρο ακόμα. Χρειάζεται να φυτευτούν τα κατάλληλα δέντρα, στην σωστή θέση. Χρειάζεται να φροντιστούν, από το δήμο και από εμάς, με συνέπεια μέχρι να μεγαλώσουν και να μας χαρίζουν τα καλά τους. Μακάρι «το δέντρο της Ζωής» να μεγαλώνει κάθε χρόνο στην Αίγινα».

Φωτογραφίες από τον «ακρωτηριασμό» των δέντρων:

image

image

image

image

image

image