Για πρωτοφανείς συνθήκες και προκλήσεις ώστε «να διακυβεύεται όχι μόνο η ανάπτυξη αλλά και η βιωσιμότητα του κλάδου» της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης.

Ads

Μιλώντας στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευση ο κ. Γιώτης ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση τη μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο των εκπροσώπων του κλάδου.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων στην εκδήλωση βρέθηκαν η ενεργειακή και η γεωπολιτική κρίση και οι επιπτώσεις τους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την πρωτογενή παραγωγή ώς τη μεταποίηση, τη διανομή και την κατανάλωση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης όπως και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, απάντησε λέγοντας ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να επωμιστεί υπό όρους το δημοσιονομικό κόστος, αλλά δεν είναι σίγουρος αν η ελάφρυνση θα φτάσει στον καταναλωτή, και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών ως αρμοδιότερο για το αίτημα.

Ads

Ο κ. Γεωργαντάς, έφερε ως αρνητικό παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 12% στο 6%, θεωρώντας ότι δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα στη συγκράτηση των τιμών.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, και πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ έκανε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η ενεργειακή κρίση «δεν θα ξεπεραστεί σύντομα, αλλά είναι μακροπρόθεσμη, ήρθε για να μείνει».

Σύστησε στους βιομήχανους να πιέσουν την κυβέρνηση για επιδοτήσεις, λέγοντας ότι «αν γίνει τώρα μια αύξηση 5% στις τιμές λιανικής, η πείρα λέει ότι δεν πρόκειται να ξανακατέβουν» και ότι «αν τώρα η αγωνία είναι πώς θα περάσει η αύξηση του κόστους στον καταναλωτή, αύριο η αγωνία θα είναι η επίπτωση του πληθωρισμού στη μείωση της ζήτησης». Μάλιστα έθεσε θέμα ασφάλειας στην αλυσίδα μεταφοράς και διανομής των ευπαθών τροφίμων, ειδικά των κατεψυγμένων, κατά τους θερινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού, ζητώντας πιο αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και επενδύσεις σε θέματα διαχείρισης κινδύνου, π.χ. από διακοπές ρεύματος.

Την ίδια στιγμή ο διευθύνων συμβούλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, Δημήτρης Μαύρος τόνισε στους βιομήχανους τροφίμων ότι αν δεν λάβουν τώρα μέτρα να συγκρατηθούν ή να μειωθούν οι τιμές, έστω και συμβολικά, σύντομα η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου, με απρόβλεπτες συνέπειες σε κάθε επίπεδο.

Ανέφερε μάλιστα ως ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο ότι το 76% των καταναλωτών θεωρεί ότι οι τιμές προϊόντων και λογαριασμών έχουν ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και υπάρχουν σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Μάλιστα είπε ότι αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο και για την κυβέρνηση, καθώς η ακρίβεια είναι εδώ και μήνες το κορυφαίο ζήτημα επικαιρότητας που απασχολεί τους Έλληνες.

Ήδη το ποσοστό εκείνων που θεωρούν την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει εκτοξευτεί στο 60% από 47% που ήταν στα τέλη Μαρτίου.