Μετά τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε η υπόθεση της μικρής Μαρίας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη, έδωσε εντολή προς τους εισαγγελείς πρωτοδικών να διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες στα Ληξιαρχεία της επικράτειας με σκοπό να εντοπισθούν παραπλήσιες παρατυπίες, οι οποίες ενδεχομένως να δώσουν λύση σε υποθέσεις αγνοούμενων παιδιών.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι η μικρή Μαρία βρέθηκε τυχαία – στο πλαίσιο άλλης έρευνας – σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα παρουσία εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας παρατήρησε ότι το κορίτσι δεν έφερε καμία ομοιότητα με τους φερόμενους ως γονείς του. Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι οι δυο Ρομά είχαν τρεις διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, διπλές ταυτότητες και 15 παιδιά. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, αφού το τεστ DNA απέδειξε ότι η Μαρία δεν είναι βιολογικό τους παιδί, ότι την παρέλαβαν από Βούλγαρους Ρομά που την έδωσαν οικειοθελώς. Αξίζει, να σημειωθεί ότι για την Μαρία διέθεταν πιστοποιητικό γέννησης από τον Δήμο Αθηναίων, γεγονός που οδήγησε στην παύση από τα καθήκοντά τους τεσσάρων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών.
 
Διαβάστε αναλυτικά για την υπόθεση της μικρής Μαρίας
 
Έτσι, σήμερα μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί τους εισαγγελείς πρωτοδικών να προχωρήσουν σε «κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προσωπικώς ή δια τινός των Εισαγγελέων ή Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών της υπηρεσίας σας, με αναζήτηση καταρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα και σε καταφατική περίπτωση να ερευνήσετε περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών, εφόσον δε διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σεμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας».
 
Σημειώνεται ότι η μικρή Μαρία δεν βρισκόταν στην παγκόσμια λίστα αγνοούμενων παιδιών της Ιντερπόλ. Παρόλα αυτά, στην ίδια λίστα υπάρχουν άλλα τέσσερα παιδιά ελληνικής καταγωγής.
 
Πρόκειται για τον Ντάτσικα Παναγιώτη, επτά ετών σήμερα, τον Παννάτο Σάββα-Κωνσταντίνο 8 ετών, τον Πετρούτσα Αντώνιο – Γεώργιο, 8 ετών, και την Αγγελική-Ζωή Βαλλιανάτου, 7 ετών.
 
Ο Παναγιώτης Ντάτσικας γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 στην Πάτρα. Εξαφανίστηκε στις 17 Μαΐου 2010, σε ηλικία 3 ετών, από την Πάτρα.
 
Ο Σάββας-Κωνσταντίνος Πανάτος γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 2008 στην Κω. Εχει καστανά μαλλιά και μάτια και εξαφανίστηκε από το νησί στις 23 Δεκεμβρίου 2012, σε ηλικία 7 ετών.
 
Ο Αντώνιος Γεώργιος Πετρουτσας γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 2005 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Εχει καστανά μαλλιά και μάτια και εξαφανίστηκε από τον τόπο διαμονής του τη Σάντα Κρουζ, στις 19 Ιουλίου 2010, σε ηλικία 5 ετών.
 
Η Αγγελική – Ζωή Βαλλιανάτου γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2005 στις ΗΠΑ, με καστανά μάτια και μαλλιά και εξαφανίστηκε στις 13 Οκτωβρίου 2010, όταν ήταν 4 ετών από τις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία εκτιμά ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή Μαρία να βρέθηκε στα χέρια των Ρομά μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008 – 2010 ή να έχει «διακινηθεί» μεταξύ Ρομά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και για αυτό να μην βρίσκεται τους καταλόγους της Ιντερπολ.

Μάλιστα, η Αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα ελέγχους σε καταυλισμούς ρομά στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και στην Κέρκυρα. Στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό οι έρευνες έγιναν σε τρεις καταυλισμούς  παρουσία εισαγγελέα και συνεργείου της ΔΕΗ. Ελέγχθηκαν 78 άτομα και προσήχθησαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα 24 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθη ένα, με την κατηγορία της ρευματοκλοπής. 

Στην Κέρκυρα άντρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους στον καταυλισμό και συνέλαβαν δύο ρομά ηλικίας 19 και 21 ετών για ρευματοκλοπή, ενώ αναζητείται ένας ακόμη. Συνολικά ελέχθησαν 24 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερις έρευνες σε οικίες και προσήχθησαν 12 άτομα.
 
Μια «Μαρία» στην Ιρλανδία;
 
Η υπόθεση της Μαρίας προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και πολλά διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν ποικιλοτρόπως με το ζήτημα των Ρομά.
 
Διαβάστε επίσης: Ρομά, μια χιλιετία διωγμών και διακρίσεων
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι η αστυνομία της Ιρλανδίας εντόπισε ένα μικρό κορίτσι ξανθό με γαλανά μάτια που ζούσε με οικογένειες Ρομά στο Δουβλίνο.
 
Η αστυνομία εντόπισε το κορίτσι ύστερα από καταγγελίες κατοίκων μετά τις διαστάσεις που πήρε η ελληνική υπόθεση.
 
Το ζευγάρι που την είχε υποστήριξε ότι πρόκειται για βιολογικό τους παιδί, παρότι δεν υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση ομοιότητα στην εμφάνιση. Η μικρή απομακρύνθηκε από την συγκεκριμένη κατοικία και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί η γνησιότητα του πιστοποιητικού γέννησης και του διαβατηρίου της.
 
Ωστόσο οι υποψίες των ιρλανδικών αρχών εντάθηκαν, καθώς – παρότι το ζευγάρι ανέφερε ως ημερομηνία γέννησης τον Απρίλιο του 2006 και τόπο γέννησης το νοσοκομείο Coombe του Δουβλίνου- μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στα αρχεία του νοσοκομείου δεν υπήρχε καμία σχετική εγγραφή.
 
Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει τις αρχές είναι το γεγονός ότι το παιδί στην φωτογραφία του διαβατηρίου είναι πολύ μικρότερο σε ηλικία από το κοριτσάκι και συνεπώς δεν γινόταν να διαπιστωθεί άμεσα ότι πρόκειται για το ίδιο παιδί.

Ads