Από το βράδυ του Σαββάτου θα αρχίσει να γίνεται η επιβίβαση προσφύγων στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής στην Κω, προκειμένου να λειτουργήσει ως προσωρινό πλωτό κέντρο φιλοξενίας. Στο πλοίο θα φιλοξενηθούν μόνο πρόσφυγες από τη Συρία.

Ads

Οι εμπλεκόμενοι φορείς πραγματοποίησαν συνάντηση στο πλοίο παρουσία του καπετάνιου, προκειμένου να διευθετηθεί ποιος θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν επί του πλοίου. Άτομα κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και στελέχη της αστυνομίας που θα διανυκτερεύουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσφύγων.

Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν από τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού 212 μετανάστες, που επέβαιναν σε λέμβους και ένα ταχύπλοο σκάφος.

Την Παρασκευή αναχώρησαν από το νησί με πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά περίπου 1.300 μετανάστες, ενώ άλλοι 1.300 αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, Σάββατο. Έως την Κυριακή αναμένεται να έχουν αναχωρήσει συνολικά από το νησί περίπου άλλα 3.000 άτομα.

Ads