«Όταν ήμουν 17 χρονών, με διέγραψαν από την ΚΝΕ γιατί ήμουν ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Από τότε μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος πολιτικός χώρος, που υποστηρίζει μια καμπάνια με θέμα τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών» λέει ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης. Αφορμή για τη συνέντευξη, η 5λεπτη ταινία που σκηνοθετεί, με το σενάριο της Άννας Χατζησοφιά.

Ads

Η ταινία «Σημασία έχει να αγαπάς… άνευ όρων» είναι μια υπέροχη ταινία, με μόνο ηχητικό τοπίο το εξαιρετικό τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά, γραμμένο ειδικά για την καμπάνια. Γεννήθηκε από την ανάγκη της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να επικοινωνήσει την πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουνίου.

Η προσέγγιση του θέματος της ταινίας έγινε με άξονα την αγάπη δύο ανθρώπων και το δικαίωμά τους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, χωρίς να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το δικαίωμά τους στην ανατροφή των παιδιών, στην υγεία, στην παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής.

«Προσωπικά, δεν ενδιαφέρθηκα να παντρευτώ ποτέ, αλλά υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που βασανίζονται στην καθημερινή ζωή επειδή δεν έχουν δικαίωμα στο γάμο και στο να τεκνοθετήσουν από κοινού, ή να προχωρήσουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συγχρόνως, υπάρχουν οικογένειες με ομοφύλους γονείς που βασανίζονται στην καθημερινή τους ζωή, επειδή το κράτος εδώ και χρόνια τους στερεί το αυτονόητο δικαίωμα στην αναγνώριση των υφιστάμενων οικογενειών που έχουν χτίσει με τους συντρόφους τους», λέει στο tvxs.gr o Νίκος Σούλης και προσθέτει πως:

Ads

«Δυστυχώς η μη ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου που να δίνει το δικαίωμα στο γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα, επιφέρει πολλές διακρίσεις στην καθημερινότητα τους: Από το να μην υπάρχει ίση πρόσβαση για όλα τα μέλη της οικογένειας στην υγεία και στην εκπαίδευση, μέχρι και το γεγονός εάν πεθάνει ο βιολογικός γονέας, ή αυτός που έχει τεκνοθετήσει ένα παιδί, το παιδί δυστυχώς να υπάρχει πιθανότητα να καταλήγει σε ίδρυμα, ή και σε πρόσωπα που μέχρι και εχθές ουδεμία σχέση είχαν με την υφιστάμενη οικογένεια, καθώς δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν αναγνωρίζεται σε νομικό επίπεδο ο δεύτερος του γονέας». 

«Δεν μπορεί να παίρνουν απόφαση για τη ζωή του άλλου. Το μόνο υλικό, είναι η αγάπη, γι’αυτό η καμπάνια μιλάει γι’αυτό στον μέσο πολίτη, σε ανθρώπους που δεν έχουν τέτοιες επιλογές. Ο σκοπός δεν ήταν να γίνει καμπάνια για εσωτερική κατανάλωση. Αυτός ο νόμος, καλύπτει πολλές ελλείψεις που είχε η πρώτη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης», σημειώνει. 

Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, παρέπεμψε το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών στο μέλλον λέγοντας πως θα γίνει «…όταν έρθει η ώρα». Πως το σχολιάζει ο Ν. Σούλης;

«Υπάρχει ένας εμπαιγμός από τους συντηρητικούς. Είπε ο Μητσοτάκης ότι ψήφισε τον νόμο του συμφώνου συμβίωσης κι ότι έχει δύο  ανοιχτά ομοφυλόφιλους υπουργούς. Και τι κάνουν πέρα από το να είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι; Τίποτα. Έχουν πάρει κάποια πρωτοβουλία; Όχι».

Ο Ν. Σούλης κλείνει τη συζήτηση μας με αισιοδοξία: «Η πιο συγκινητική στιγμή μου από την ταινία αυτή, ήταν το βίντεο που μου έστειλε ο μικρός Δημήτρης για να συμμετέχει στην ταινία. Ήθελε πραγματικά και συνειδητά, γιατί είναι μεγαλωμένος όμορφα από τους γονείς του. Τα παιδιά αυτά είναι η ελπίδα μας».

Συντελεστές

Σενάριο: Άννα Χατζησοφιά
Σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης
Τραγούδι: Φοίβος Δεληβοριάς
Διεύθ. Φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης
Κοστούμια: Χρύσσα Δαπόντε
Μακιγιάζ: Αγγελική Ράπτη
Διεύθ. Παραγωγής: Γιώργος Πέργαντος

Παίζουν: Mάριος Αθανασίου, Όμηρος Πουλάκης, Μαρίλια Μητρούση, Περικλής Λιανός, Κων/νος Γιαλούρης, Κων/νος Αλευράς, Σταμάτης Χονδρορίζος, Αλέξανδρος Καταγής, Νίκος Νικάκης, Μάριος Στρόρη, Βαγγέλης Σκούφας
και οι μικροί: Δημήτρης Γκούστης, Ιοκάστη Καλδάρα

Για το τραγούδι «Σημασία έχει ν’ αγαπάς»:
Πλήκτρα: Στέλιος Φραγκούς
Κιθάρες: Κώστας Παντέλης
Τύμπανα: Σωτήρης Ντούβας
Μπάσο: Yoel Soto
Φωνητικά: Νεφέλη Φασούλη
Ηχογράφηση – Μίξη – Mastering: Δημήτρης Δημητριάδης
Studio: Zero Gravity
Μουσική – Στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς

Στίχοι:
Όταν σε γνώρισα κανείς δε μου πε πώς να σε γνωρίσω
Όταν με κοίταξες κανείς δε σου πε πώς να με κοιτάς
Έπαιζε μια ταινία που εσύ την είχες δει μα εγώ την έβλεπα πρώτη φορά
Λεγόταν «Σημασία έχει ν’αγαπάς»

Κανένας από μας δε μεγαλώνει τους γονείς του
Κανείς δε φτιάχνει το κρεβάτι που τον έφερε στη Γη
Ξέρουμε μόνο πως ο κόσμος ειν’ αυτός
Κι ο χρόνος είναι λίγος κι ανεπίστρεπτος
Και πως θυμίζει θάλασσα ο ουρανός

Πες μου πού θα πας
Όταν τελειώσει αυτός ο κόσμος
Πες μου αν έχεις τρόπο για να πας
Σ’όλους τους πλανήτες σινεμά
Που όλα παίζουν
«Σημασία έχει ν’αγαπάς»

Όταν σε γνώρισα κανείς δε μου πε πώς να σε γνωρίσω
Όταν με κοίταξες κανείς δε σου πε πώς να με κοιτάς
Έπαιζε μια ταινία και θα την παίζει πάντα όταν σε βλέπω
Τη λένε «Σημασία έχει ν’αγαπάς»!