«Έχουμε στο δικαστικό σύστημα μια αδυναμία καταστατική. Σε υποθέσεις που κρίνονται από τις αποδείξεις, ο δικαστής έχει διακριτική ευχέρεια, ή να το πω λαϊκά τη δυνατότητα να κάνει ότι θέλει γιατί δεν κρίνεται για την εκτίμηση των πραγματικών προβλημάτων αλλά κρίνεται μόνο για τα νομικά λάθη. Αυτό το πρόβλημα κάνει τη δικαιοσύνη να είναι έρμαιο ή θύμα συμπτώσεων. Στα χέρια τίνος δικαστή θα πέσεις. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι όταν οι περισσότερες δίκες έχουν μια έκβαση η οποία δείχνει να είναι σύμφωνοι με τα πράγματα» είπε ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο με τη Φ. Λαμπρίδη. 

Ads

Στο ερώτημα τι μήνυμα περνάει η τοποθέτηση της συγκεκριμένης εισαγγελέως σε αυτή την ιστορικής σημασίας δίκη της Χρυσής Αυγής, απαντά: «Περνάει το μήνυμα ότι κάποτε η δικαιοσύνη μπορεί να κάνει σημαντικά λάθη και μάλιστα σε υποθέσεις πολύ σημαντικές. Ευτυχώς όμως, στο μεγαλύτερο μέρος της η δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά κι έτσι η τελική έκβαση είναι θετική. Στην περίπτωση αυτή είχαμε μια απόφαση σωστή». 

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε ο  νομικός κόσμος και οι δικαστικές ενώσεις να αντιδράσουν για τη στάση της εισαγγελέως λέει μεταξύ άλλων: «Βλέπω ότι οι δικαστικές ενώσεις – όχι όλες και όχι πάντα-, είναι πολλές φορές επιφυλακτικές απέναντι στην κριτική απέναντι στον δικαστή ή τον εισαγγελέα. Ο πολίτης μπορεί να έχει άποψη για το τι έγινε ή δεν έγινε. Ο υπουργός δεν μπορεί  να κάνει κριτική. Σε εμένα προσωπικά, το άκουσμα της αγόρευσης της εισαγγελέως δημιούργησε πολλές ενστάσεις και αντιρρήσεις». 

Σε σχέση με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και την υπόθεση Τουλουπάκη, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Αν ήταν τόσο ασπόνδυλη λοιπόν, δεν θα υπήρχε τόσο ανάγκη η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με τρόπο τόσο προφανή στη λειτουργία της με απειλές εναντίον δικαστών. Η δικαιοσύνη πρέπει να αυτόπροστατευθεί απέναντι στις συνεχόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να την χειραγωγήσει. Τα μέτωπα αυτά θα υπάρχουν και θα γίνουν πιο συχνά. Ανάμεσα σε κυβέρνηση και δικαιοσύνη, είμαι με τη δικαιοσύνη». 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ακούστε όλη τη συνέντευξη: