Αρχικά, σε μια κομματική… κοπή βασιλόπιτας στην Καβάλα, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό στο – πασιφανώς αρμόδιο και θεσμικό – ακροατήριο – τις συνομιλίες «ψυχραιμίας» που είχε με τον πρωθυπουργό κατά τις κρίσιμες ώρες της διέλευσης του τουρκικού Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στην ίδια εκδήλωση γνωστοποίησε επίσης, για πρώτη φορά, πως τελικά το τουρκικό ερευνητικό δεν παρασύρθηκε από το ρέμα και τον καιρό αλλά «από αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία ότι κινείται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του».

Ads

Σήμερα, η… εθνικά υπεύθυνη ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας έλαβε κωμικοτραγική συνέχεια: Αφού επί 24 ώρες η κυβέρνηση δεν έδινε καμία απάντηση στις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η Αθήνα δεν προχώρησε φέτος σε καμία εκδήλωση μνήμης στην επέτειο των Ιμίων διότι της το ζήτησε η Αγκυρα, ανέλαβε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος να διαψεύσει κατ’ αρχάς τον τούρκο πρόεδρο και στην συνέχεια να διαψεύσει και τον εαυτό του.

Σε πρώτο χρόνο, ο υπουργός Αμυνας φέρεται να απάντησε και να διέψευσε τους ισχυρισμούς Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία του, εκτός «αέρα» με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή. Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος στην τηλεοπτική εκπομπή του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και πώς είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν. «Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό» φέρεται να τόνισε και πρόσθεσε: «Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

Το θέμα μεταδόθηκε, αναμεταδόθηκε και αναπαράχθηκε σε όλα τα sites, έως ότου λίγη ώρα αργότερα ήρθε η ανακοίνωση… αυτοδιάψευσης αυτή την φορά, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας:  «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Ads

Το πρώτο ζητούμενο είναι ποιες είναι ακριβώς οι «ερμηνείες και εκτιμήσεις» και ποιοι είναι «οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας» που μπορεί να υποκαταστάθηκαν. Το δεύτερο είναι εάν η αυτοδιάψευση σημαίνει πως πράγματι ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ –όπως υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν – ευχαρίστησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έκανε καμία εκδήλωση στην περιοχή των Ιμίων. Και το τρίτο είναι ποιος λέει τελικά αλήθεια και ποιος, ενδεχομένως, έχει μπερδέψει τον ρόλο του υπουργού Αμυνας με τον ρόλο του κομματάρχη.

Το τελευταίο ερώτημα προκύπτει από την απάντηση του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή, μέσω του newpost.gr, στην ανακοίνωση – διάψευση του υπουργείου Αμυνας:

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το site, «ο Τάκης Χατζής επικοινώνησε αρχικά με μήνυμα με τον Υπουργό, τονίζοντας ότι δημοσιογραφικά κάλυψε την απουσία του αλλά ταυτόχρονα ρωτώντας τον για το συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση του υπουργού στο μήνυμα ήταν:  «Όχι βέβαια! (Σε σχετική ερώτηση για το αν υπήρξε συνεννόηση με τους Τούρκους). Την Παρασκευή όλη μέρα παρακολουθούσαμε το ερευνητικό σκάφος».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «μετά το τέλος της εκπομπής ο Υπουργός επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο- που βρισκόταν στην αίθουσα σύνταξης παρουσία και άλλων συναδέλφων του που άκουγαν τη συνομιλία- τονίζοντας και πάλι ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τους Τούρκους για το ευαίσθητο θέμα των Ιμίων. Μάλιστα επισήμανε ότι καλώς δημοσιοποιήθηκε η ενημέρωσή του από τον Τάκη Χατζή που του έστειλε μέσω μηνύματος κατά τη διάρκεια της εκπομπής».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα υπονοώντας ότι υπάρχουν αποδείξεις της επικοινωνίας Χατζή- Παναγιωτόπουλου: «Επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν θα θέλαμε να εκθέσουμε περαιτέρω τον Υπουργό ούτε να παραθέσουμε περισσότερα στοιχεία για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας μαζί του. Στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση μας, τα οποία αν θεωρήσουμε αναγκαίο και απαραίτητο θα τα δημοσιοποιήσουμε.

Εμείς κάναμε τη δουλειά μας επί 40 χρόνια και ουδέποτε έχουμε διαψευστεί. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε διασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνομιλία και το περιεχόμενο αυτής με τον Υπουργό. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και εθνικά ευαίσθητο επιφυλασσόμαστε για τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων»….