Παρέμβαση καταπέλτης από τον ομότιμο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος αναφέρεται στις ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, επισημαίνοντας πως όταν αυτές φθάνουν μέχρι το Μαξίμου τότε η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί, στην απομάκρυνση «κατόπιν εορτής» των Δημητριάδη και Κοντολέοντα, καθώς και στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Ads

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο η κυβέρνηση έθεσε επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο News24/7 δηλώνει σχετικά «σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί – να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα συμβεί και σε μας, αν η υπό εξέλιξη δικαστική έρευνα και η έρευνα της ΑΔΑΕ αποκαλύψουν ότι, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και άλλους πολιτικούς ηγέτες – είτε το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ζητάει, διεύρυνση των ερευνών και πριν από την περίοδο Μητσοτάκη, ενώ σημειώνει ότι είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να αναδείξει τα κυβερνητικά παραστρατήματα.

Eκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Αλιβιζάτος μιλά επίσης για την αστυνομική βία στην Ελλάδα και τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, το τρίπτυχο, που, όπως λέει, δείχνει ότι η δημοκρατία μας να χωλαίνει.

Ads

Έτσι, υπογραμμίζει «σε ό,τι με αφορά, θα ξεχώριζα κυρίως δύο-τρία πεδία, όπου πράγματι η δημοκρατία μας χωλαίνει και θα εντόπιζα την κριτική μου σε αυτά. Πρόκειται, πρώτον, για την αστυνομική βία και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων για πράξεις αποδεδειγμένης κακομεταχείρισης – για να μη χρησιμοποιήσω αυστηρότερη λέξη. Πρόκειται, δεύτερον για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, για τις οποίες πυκνώνουν οι φωνές σε βάρος μας, και από επίσημα πλέον χείλη. Πρόκειται, τρίτον, για το θέμα που συζητούμε, την άρση δηλαδή του απορρήτου των επικοινωνιών».