Ένα έγγραφο της ΕΥΠ που αποδεικνύει ότι η διαβόητη «επιχείρηση Πυθία» για τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας μύθος, αποκαλύπτει η σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Αύριο ξεκινάει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, που όπως αποδεικνύεται μάλλον δεν υπήρξε ποτέ. Η δίκη πρόκειται να κρίνει αν η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε οποιαδήποτε συμμετοχή και βασικός κατηγορούμενος είναι ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William Basil. Ο 70χρονος πλέον πράκτορας δεν αντιμετωπίζει μόνο κατηγορίες για το σχέδιο «Πυθία» αλλά και την κατηγορία της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών.

Οι πληροφορίες για την «επιχείρηση Πυθία» είχαν προκύψει από δύο ενημερωτικά σημειώματα της μονάδας της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη προς τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε αυτά αναφερόταν ότι ρωσική πηγή είχε δώσει την πληροφορία ότι μια ομάδα 20 ατόμων παρακολουθούσε τη διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού από το Μαξίμου ως το σπίτι του και τσέκαρε σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει τρομοκρατική ενέργεια. Η ομάδα αυτή -πάντα κατά τα σημειώματα- είχε κάποια στιγμή συμπλοκή με πράκτορες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει και τον χώρο της συμπλοκής αλλά και τα σχέδια που είχε κατά του Κώστα Καραμανλή. Στο σημείο της συμπλοκής εγκατέλειψε ένα βαν μέσα στο οποίο άφησε όπλα, εκρηκτικά, χάρτες κ.λπ., τα οποία, όλως περιέργως, ουδέποτε παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές, ενώ το όχημα αναφερόταν ότι μεταφέρθηκε στη Μόσχα για εξέταση.

Ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ όμως έστειλε στη συνέχεια ένα τρίτο έγγραφο το οποίο «ακύρωνε» τα δυο προηγούμενα σημειώματα και έδειχνε ότι η πηγή από την οποία ήρθαν οι πληροφορίες ήταν αναξιόπιστες. Το στέλεχος αυτό δεν ήταν άλλος από τον Ιωάννη Κοραντή, τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» το τρίτο έγγραφο εστάλη στις 17 Μαρτίου 2009 στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, υπουργό Εσωτερικών (και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας) Προκόπη Παυλόπουλο και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ads

Σε αυτό αναφέρονταν τα εξής:

«1. Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών σάς γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου εκτιμάται –από πλευράς του Ρώσου Αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό– επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

2.Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση».

Η σκοπιμότητα, όπως προκύπτει σαν συμπέρασμα από τα έγγραφα της ΕΥΠ, ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα και δυσπιστία μεταξύ των συμμαχικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αν και η ίδια η ΕΥΠ, όμως, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα που έθετε τέλος στα σενάρια περί δήθεν σχεδίου απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στα ελληνικά ΜΜΕ συνέχισε επί χρόνια να αναπαράγεται ο μύθος αυτός και το τρίτο έγγραφο να παραμένει στην αφάνεια.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι ποιά ήταν η σκοπιμότητα αυτών των κύκλων; Κάποιοι ήθελαν να χτιστεί αυτός ο μύθος στοχεύοντας στην εξιδανίκευση του πρώην πρωθυπουργού, εκτιμά η εφημερίδα.