Για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση της Κυριακής, επίσημους αριθμούς για την κατανομή των συνολικά 2.626 κρουσμάτων του κοροναίου, ανά περιοχή, Νομούς και Δήμους.

Ads

Η ενημέρωση αυτή, που γίνεται μόλις αίρεται το lockdown, ανέδειξε μια αναντιστοιχία μεταξύ της ενημέρωσης που υπάρχει τοπικά στις περιοχές για την έκταση της πανδημίας με τα επίσημα νούμερα που ανακοινώθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές όπου οι πολίτες γνώριζαν μηδενικά ή ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, διαπίστωσαν ότι είχαν δεκάδες ασθενείς με COVID-19. Αλλά και περιοχές με μεγάλη επιβάρυνση, όπως οι τρεις νομοί της Βόρειας Ελλάδας (Καστοριά – Κοζάνη – Ξάνθη) διαπίστωσαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την επίσημη ενημέρωση, όπου και όπως αυτή υπήρξε.

Όπως είναι γνωστό σε πολλές περιοχές έχει εκδηλωθεί έντονη ενόχληση για τη διαρκή έλλειψη ενημέρωσης ενώ σχετικές επιστολές έχουν αποστείλει δημοσιογράφοι αλλά και Ενώσεις Συντακτών διαμαρτυρόμενες για το «σκοτάδι» στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Αποκαλύφθηκε Μητρώο Ασθενών αλλά… «κλείδωσε»;

Ads

Εντύπωση όμως έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πλατφόρμας με τον τίτλο «Μητρώο Ασθένών» στην κυβερνητική πύλη Gοv.gr, όπου καταγράφονται τα κρούσματα ανά νομό, κάτι που θα είχε λύσει πολλές απορίες εδώ και καιρό.

Το γεγονός αποκάλυψε ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονία – Θράκη Κώστας Χουβαρδάς, που την εντόπισε τυχαία από λάθος στην πληκτρολόγηση, το πρωί της Κυριακής, τη σελίδα που διαθέτει διαδραστικό χάρτη με τα κρούσματα ανά νομό. Όμως, λίγες ώρες αργότερα η συγκεκριμένη πλατφόρμα «κλείδωσε» για το κοινό, αν και είχαν ληφθεί αρκετά αποσπάσματα από το περιεχόμενο, από τοπικούς δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος προϊστάμενος έχει «παραγκωνιστεί» μετά τη δημόσια ανάρτησή του στην οποία είχε κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρχει ανοιχτή δημόσια βάση δεδομένων για τα κρούσματα, καθώς η οικεία Περιφέρεια προκήρυξε θέση μετακλητού «Συντονιστή» εν μέσω πανδημίας. 

Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι γιατί υπήρχε Μητρώο Ασθενών σε κυβερνητική πύλη και δεν είχε γνωστοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και γιατί «κλείδωσε» μόλις αποκαλύφθηκε από στέλεχος της Πολιτικής προστασίας.