Ανεβάζει ξανά την πολιτική ένταση η λίστα Νικολούδη, μετά τις καταγγελίες του Αλέξη Μητρόπουλου ότι περιλαμβάνει τα ονόματα όλων όσων έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών καθώς επίσης και αρκετών πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ads

Οι βουλευτές της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τσιάρας ζήτησαν να κατατεθούν στη Βουλή τα ονόματα όσων μετέφεραν παράνομα τεράστια ποσά στο εξωτερικό, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη. Ωστόσο όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, η λίστα βρίσκεται στην αρμόδια Αρχή, η οποία δεσμεύεται για τη μη δημοσιοποίηση της από το απόρρητο. 

Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και όλων των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών ή των οικογενειών τους στη «λίστα Νικολούδη». Ο κ. κ. Νικολούδης έχει παραδώσει στο ΣΔΟΕ και την εφορία τα ονόματα 4.500 φοροφυγάδων που έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό.

«Πρέπει αύριο κιόλας να φέρει και να καταθέσει ο κ. Νικολούδης στη Βουλή τη λίστα για την οποία μίλησε ο κ. Μητρόπουλος», δήλωσε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ads

«Η διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Μητρόπουλου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να αιωρούνται αναπάντητες στην πολιτική ατμόσφαιρα τέτοιου είδους και τέτοιας σοβαρότητας καταγγελίες», είπε και η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Από την πλευρά του, ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων σε υποθέσεις αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και offshore. Ο βουλευτής αναφέρει ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων εμβασμάτων και offshore περιλαμβάνεται στην τελευταία λίστα των μέτρων που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Brussels Group, και η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από 725 έως 825 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2015.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του ANT1 δήλωσε ότι οι δανειστές έχουν τη λίστα Νικολούδη και ότι 300.000 Έλληνες έστειλαν την περίοδο της κρίσης πάνω από 100 δισ. στο εξωτερικό.

«Στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα όλων των υπουργών Οικονομικών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Πρέπει να μπει έκτακτος φόρος σε όσους έχουν εμβάσματα στο εξωτερικό πάνω από 500.000 ευρώ», είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος, μάλιστα, υποστήριξε ότι τη μέρα που κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τη λίστα Νικολούδη δέχθηκε βίαιη επίθεση από αγνώστους. Οπως είπε, δέχθηκε την επίθεση στις 10 Ιανουαρίου 2014 όταν πήγαινε στο σπίτι του και στη συνέχεια επικοινώνησε με φίλο του εισαγγελέα για να καταγγείλει το περιστατικό.

Η απάντηση Νικολούδη

«Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μητρόπουλου είναι σε γνώση του Παναγιώτη Ε. Νικολούδη», τονίζεται σε άτυπη ενημέρωση του υπουργού Επικρατείας. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αφορούν το υπουργείο, δεδομένου ότι αναφέρονται σε προγενέστερο χρόνο που δεν υφίστατο υπουργός Επικρατείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ως εκ τούτου ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παναγιώτης Νικολούδης δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση επ’ αυτού».

Όπως σημειώνεται, «τη λίστα “Νικολούδη” – όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η λίστα που κατήρτισε ως πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ο σημερινός υπουργός Επικρατείας, κ. Παναγιώτης Νικολούδης – εξακολουθεί να διαχειρίζεται η Αρχή».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει, περίπου, 85.000 υποθέσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή, που αφορούν καταθέσεις και εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 200.000, η κάθε μία». «Η Αρχή δεσμεύεται για τη μη δημοσιοποίηση τους από το απόρρητο. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληρέστερες και πιο ενημερωμένες λίστες με πολύ περισσότερες υποθέσεις», καταλήγει η πλευρά του κ. Νικολούδη.