Αναβαθμίστηκε η κατηγορία για τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά του στη Μύκονο. Η υπόθεση που είχε αρχικά αντιμετωπιστεί ως πλημμέλημα αναβαθμίζεται πλέον σε κακουργηματική σωματική βλάβη.

Ads

Παράλληλα, τα σωματεία καλούν σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου τον δήμαρχο Μυκόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και συλλόγους του νησιού και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη σε ανοιχτή συζήτηση, με αφορμή τη «μαφιόζικη επίθεση» που δέχθηκε ο αρχαιολόγος.

«Ήρθαμε στη Μύκονο, για να στηρίξουμε τους συναδέλφους και να στείλουμε μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, που επισκέφθηκε το νησί.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα κάλεσε τους πολίτες της Μυκόνου και τους φορείς του νησιού «να απομονώσουν τα στοιχεία που δρουν με μαφιόζικο τρόπο» καταγγέλλοντας και νέες απειλές κατά αρχαιολόγων.

«Έχει συμβεί συνάδελφοι να πάνε αυτοψία, κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέα, και δεν μπόρεσαν να μπουν γιατί οι μπράβοι τους έκλεισαν την πόρτα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ads

Όπως τόνισε η ίδια «εμείς βγήκαμε μπροστά γιατί θεωρούμε πως υπάρχει κι άλλος κόσμος αποφασισμένος να ξεμπερδέψουμε με αυτά τα κυκλώματα αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνδρομή της κυβέρνησης. Ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο και να πάρουν το μήνυμα αυτοί που έδειραν τον συνάδελφό μας».

Για εμάς είναι πολύ απλό. Χτυπάνε έναν από εμάς; Πρέπει να πάρουμε απάντηση από την πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουν πως οι μαφιόζικες πρακτικές δεν περνάνε!» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Σε ερώτηση για την αναβάθμιση του ξυλοδαρμού σε κακούργημα, η ίδια σχολίασε ότι «μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη γιατί θα ανοίξουν τηλέφωνα ώστε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να οδηγηθούμε στον φυσικό και στον ηθικό αυτουργό γιατί είναι σαφές πως το θέμα δεν ήταν προσωπικό. Για εμάς είναι πολύ απλό. Χτυπάνε έναν από εμάς; Πρέπει να πάρουμε απάντηση από την πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουν πως οι μαφιόζικες πρακτικές δεν περνάνε!».

Κινητοποίησεις για τον ξυλοδαρμό Ψαρρού

Τα σωματεία καλούν στις 17:00 το απόγευμα στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και συλλόγους της Μυκόνου και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη σε ανοιχτή συζήτηση, με αφορμή τη «μαφιόζικη επίθεση στον συνάδελφο Μ. Ψαρρό». Επίσης, την Τρίτη 28 Μαρτίου «θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που καλύπτει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της Μυκόνου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου».

Τα σωματεία ζητούν ακόμη «να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως και όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, να στελεχωθούν άμεσα όλες οι υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δραστηριοποιούνται, ειδικά σε μέρη με αυξημένη τουριστική πίεση, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι εξίσου σε όλη την επικράτεια, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας».

Παράλληλα, ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση «σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων, να σταματήσουν οι πολιτικές πιέσεις στους υπαλλήλους» και «να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να γκρεμιστούν όλες οι βεβαιωμένες αυθαίρετες κατασκευές στη Μύκονο και σε άλλα νησιά».