Οι διωκτικές αρχές τον αναζητούσαν εδώ και 34 χρόνια σε όλο τον κόσμο και τελικά τον εντόπισαν την Πέμπτη στην Μύκονο. Ο λόγος για τον αεροπειρατή της πτήση 847 της TWA που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη το 1985.

Ads

Σε βάρος του 65χρονου Λιβανέζου που εντοπίστηκε στη Μύκονο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό διωκτικό ένταλμα των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα ο συλληφθείς κατηγορείται για συμμετοχή στη Χεσμπολάχ, την αεροπειρατεία στο σκάφος της TWA και την δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 65χρονος εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, κατά την διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, που έφτασε στο λιμάνι του νησιού.

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του.

Ads

image

Το χρονικό μιας αεροπειρατείας

Στις 14 Ιουνίου 1985, τρομοκράτες που είχαν σχέση με τη Χεζμπολάχ έκαναν αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA που είχε απογειωθει από την Αθήνα και κατευθυνόταν στη Ρώμη.

Δύο άντρες λιβανέζικης καταγωγής σηκώθηκαν ξαφνικά από τα καθίσματα τους και έτρεξαν προς το πιλοτήριο. Ο ένας απειλούσε τους επιβάτες με πιστόλι, ενώ ο άλλος μπήκε στο πιλοτήριο κρατώντας χειροβομβίδα. «Έγινε αεροπειρατεία», είπε ο πιλότος δίνοντας αναφορά στον πύργο ελέγχου του Ελληνικού. Στο αεροπλάνο υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Οι περισσότεροι ήταν Αμερικάνοι, αλλά και 15 Έλληνες. Ανάμεσα τους και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.

Αιτήματά τους ήταν: η απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων σιιτών μουσουλμάνων που κρατούνταν στο Ισραήλ, η διεθνής καταδίκη των ισραηλικών στρατιωτικών ενεργειών στο Λίβανο, η καταδίκη της αμερικάνικης υποστήριξης του Ισραήλ και η καταδίκη για την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 8 Μαρτίου 1985, κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άτομα.

Οι αεροπειρατές κατεύθυναν αρχικά  το αεροσκάφος στη Βηρυτό όπου μερικοί επιβάτες ελευθερώθηκαν σαν ανταλλαγή για τον εφοδιασμό του αεροσκάφους με καύσιμα. Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Αλγερία όπου απελευθέρωσαν κι άλλους επιβάτες, πριν το αεροσκάφος επιστρέψει στη Βυρητό.

Στη Βηρυτό, οι τρομοκράτες εντόπισαν έναν δύτη του Αμερικανικού Ναυτικού, τον Ρόμπερτ Στέθεμ. Οι τρομοκράτες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν τον Στέθεμ πετώντας το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.  Όταν ο πύργος ελέγχου τους ρώτησε γιατί σκότωσαν έναν αθώο επιβάτη, απάντησαν ότι οι Αμερικάνοι είχαν σκοτώσει πολλούς αθώους Λιβανέζους. Εκεί 12 ακόμη ένοπλοι άνδρες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε εκ νέου στην Αλγερία όπου απελευθερώθηκαν 65 ακόμη επιβάτες.

Εκεί απελευθερώθηκαν και οι Έλληνες επιβάτες, ύστερα από συνεννόηση των αεροπειρατών με τις ελληνικές αρχές. Ο όρος για την απελευθέρωσή τους ήταν να μεταφερθεί από τις ελληνικές αρχές στο Αλγέρι ένας τρίτος συνεργός τους, που δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο Μπόινγκ το πρωί της 14ης Ιουνίου και είχε συλληφθεί στο Ελληνικό. Οι μόνοι Έλληνες που δεν απελευθερώθηκαν ήταν ο Ντέμης Ρούσσος, η σύντροφός του Πάμελα Σμιθ και ο ελληνοαμερικάνος φοιτητής Άρθουρ Ταργκοντσίδης.

Την Κυριακή, 16 Ιουνίου, ώρα 11 το πρωί, το αεροσκάφος προσγειώθηκε για τρίτη φορά στη Βηρυτό, όπου παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε και οι υπόλοιποι όμηροι απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν αρχικά στη Συρία και στη συνέχεια στη Δυτική Γερμανία. O Ντέμης Ρούσσος, η Πάμελα Σμιθ και ο Άρθουρ Ταργκοντσίδης αφέθηκαν ελεύθεροι στις 18 Ιουνίου του 1985. Στη συνέντευξη τύπου, ο Ρούσσος δήλωσε ότι οι αεροπειρατές ήταν «πάρα πολύ καλοί άνθρωποι», του ζήτησαν να τραγουδήσει και του πρόσφεραν τούρτα στα γενέθλια του την 15η Ιουνίου. 

Μαζί με τους επιβάτες, διέφυγαν από το αεροπλάνο και οι δράστες. Δύο χρόνια αργότερα, ο εν λόγω Λιβανέζος συνελήφθη στην Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητείτο μέχρι προχθές που εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Μύκονο.