Δεν μπορεί να γυρίσει στη Μύκονο επειδή δεν νιώθει ασφαλής, λέει ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, ο οποίος, πριν από πέντε μήνες δέχθηκε άγρια, μαφιόζικη επίθεση που είχε σχέση με την δουλειά του, δηλαδή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ads

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στον Γιάννη Παπαδόπουλο, ο αρχαιολόγος εξηγεί, πως «πρέπει να αντιληφθούν οι Μυκονιάτες ότι οι επιπτώσεις των πολεοδομικών παραβάσεων δεν επηρεάζουν εμάς, εμείς είμαστε υπάλληλοι». «Αυτούς θα επηρεάσουν και την ποιότητα του τουρισμού τους».

Από την επίθεση έχει ακόμη πρόβλημα με την όραση.

Στις 7 Μαρτίου ο Μανώλης Ψαρρός, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, δέχθηκε επίθεση καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στην Αττική.

Ads

Τον χτύπησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού, τον κλώτσησαν στα πλευρά, τον έστειλαν στα επείγοντα του νοσοκομείου. Αρχικά θεωρούσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα επέστρεφε στο πόστο του, στο ίδιο νησί. Πέντε μήνες μετά, όμως, το αποκλείει. «Δεν νιώθω ασφαλής να συνεχίσω εκεί το έργο μου, παρότι που θα το ήθελα», λέει.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση στις παραβιάσεις και παραβάσεις του νόμου στις τουριστικές περιοχές και στο κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες, λέει ότι «αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει προτού με χτυπήσουν».

Και επισημαίνει ότι ακόμη και τώρα, παρά τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα, κρίσιμες θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν και ελεγκτικό ρόλο παραμένουν υποστελεχωμένες. Αναφέρεται στην Κτηματική Υπηρεσία των Κυκλάδων, που έχει λιγοστούς υπαλλήλους, αλλά και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.