Την τιμητική τους είχαν, αυτή την εβδομάδα, τα κοσμοπολίτικα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, διεκδικώντας το μερίδιό τους στην επικαιρότητα των ημερών -όση δεν μονοπωλείται από την αποτίμηση των φονικών πυρκαγιών.

Ads

«Λαβράκια Μυκόνου» ψάρεψε η τρίαινα της ΑΔΑΕ στο νησί των ανέμων, μαθαίνουμε στο οικονομικό ρεπορτάζ, όπου η φοροδιαφυγή έσπασε ρεκόρ εφευρετικότητας, συνδέοντας ώς και μηχανήματα POS με την Ελβετία.

Αντίστοιχα το πιο ενδιαφέρον «εργατικό» ρεπορτάζ των ημερών αφορούσε τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που σακατεύονται από τα ασήκωτα βάρη, αφήνοντας ώς και την τελευταία τους πνοή σε εξουθενωτικές βάρδιες στα καλντερίμια.

Ωστόσο, σύμφωνα με αγωνιώδη έκκληση των δημάρχων Σαντορίνης και Μυκόνου, η πληγή των νησιών είναι άλλη:

Ads

«Η αθρόα προσέλευση τουριστών στα νησιά μας έχει προκαλέσει συγχρόνως την αθρόα προσέλευση Ρομά (Αθίγγανων), κυρίως αλλοδαπής προέλευσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), δομημένων σε οργανωμένες ομάδες, οι οποίοι, υπό το πρίσμα της σοβαρότατης υποστελέχωσης και του φόρτου εργασίας τόσο της Αστυνομίας όσο και του Λιμενικού Σώματος των δύο νησιών, επιδίδονται, σύμφωνα με εκατοντάδες προφορικές διαμαρτυρίες πολιτών και επισκεπτών, σε σωρεία αδικημάτων κατά της ζωής και της περιουσίας καθενός από εμάς».

Με επιστολή στον πρωθυπουργό, υπουργούς, εισαγγελείς κ.ά., ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, με σκοπό να παταχθούν φαινόμενα εγκληματικότητας.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βάζουν την «επαιτεία και εκμετάλλευση ανηλίκων από Αθίγγανους» και το «παρεμπόριο στις παραλίες από πλανόδιους μικροπωλητές».

Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται οι διαρρήξεις, τα ναρκωτικά, το οξύτατο πρόβλημα της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Επιλέγουν να στοχοποιήσουν ως νούμερο ένα απειλή όχι όσους κινούν τα νήματα των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, αλλά συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες.

Η πραγματική εικόνα

Ποια είναι η πραγματική εικόνα στα δύο νησιά, που φιλοξενούν κάθε σεζόν έως και 4 εκατομμύρια επισκέπτες;

Ο Βαγγέλης Κεφαλάς, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, λέει στην «Εφ.Συν.» τα εξής:

«Ολες οι υπηρεσίες των Κυκλάδων είναι υποστελεχωμένες, κάτι που έχουμε αναδείξει πριν από την έναρξη της σεζόν. Ο μεγαλύτερος βραχνάς για μας είναι τα αεροδρόμια. Στο αεροδρόμιο Σαντορίνης, μόλις σε έναν μήνα, συλλάβαμε 600 άτομα, που προσπαθούν με πλαστά έγγραφα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σχεδόν το σύνολο του αστυνομικού σώματος Σαντορίνης ασχολείται μόνο με αυτό. Στα κρατητήρια έχουμε ανά πάσα στιγμή ώς και 20 κρατουμένους, ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά, ενώ η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 4 άτομα. Εχουμε και άλλα σοβαρά προβλήματα που βλάπτουν την εικόνα του νησιού, όπως το πρόβλημα με τα γαϊδουράκια στα Φυρά. Ομως, πού να πρωτοπάνε οι συνάδελφοι, όταν είναι τόσο λίγοι;».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων παραδέχεται ότι υπάρχει υποστελέχωση, αλλά δεν εστιάζει το πρόβλημα εγκληματικότητας στους Ρομά:

«Η στοχοποίηση των συγκεκριμένων ομάδων δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Οταν μιλάμε για τουριστικές περιοχές με εκατομμύρια ανθρώπους, σίγουρα θα υπάρχουν και άνθρωποι με παραβατική συμπεριφορά. Στόχος είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας. Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της διάκρισης καταγωγής και προέλευσης, δεν έχει σημασία αν είναι Αγγλοι, Γάλλοι ή Ελληνες, αλλά αν είναι νομοταγείς ή όχι».

Αποθαρρυντικός παράγοντας για να υπηρετήσει κάποιος στα δύο νησιά είναι το εξωφρενικό κόστος ζωής:

«Πώς να ζήσει ο δημόσιος υπάλληλος, είτε αστυνομικός είτε δάσκαλος, με 800 ευρώ, όταν το ενοίκιο είναι τουλάχιστον 500; Τις προάλλες, πετάξανε συνάδελφο έξω από το σπίτι του στη Μύκονο. Του είπαν “όσα βγάζω από εσένα σε τρία χρόνια, θα τα βγάλω σε τρεις μήνες από τους τουρίστες”».

«Κίνηση εντυπωσιασμού»

Η Αννα Καμή, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Μυκόνου», θεωρεί τη στοχοποίηση των Ρομά από τον δήμαρχο κίνηση εντυπωσιασμού:

«Οπου υπάρχει τουριστική κίνηση, πάνε και οι Ρομά. Δεν είναι όμως αυτό το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την κυκλοφορία στους δρόμους, με οχήματα χωρίς άδειες. Οποιος έχει ένα μαύρο βαν, μεταφέρει τουρίστες, χωρίς να πληροί προϋποθέσεις».

Για την κυρία Καμή, το μεγαλύτερο ζήτημα παραβατικότητας είναι τα τουριστικά καταλύματα χωρίς άδεια.

«Τα εκμεταλλεύονται μεσάζοντες, που συνδέουν την πλατφόρμα τύπου airbnb με λογαριασμό εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν εισπράττει ούτε ευρώ. Η άλλη μεγάλη παρανομία αφορά παραλιακές επιχειρήσεις, που καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο παρανόμως. Διατηρούν πολλούς ΑΦΜ. Αν βρεθούν παράνομοι σε έναν ΑΦΜ, ενεργοποιούν άλλον».

Πέρυσι το καλοκαίρι, η Μύκονος είχε απασχολήσει την επικαιρότητα, πάλι για ρατσιστικές διακρίσεις κατά Ρομά.

Σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα έγιναν αθρόες προσαγωγές Ρομά, που μετατράπηκαν σε ιδιότυπες «απελάσεις»: Τους έβαλαν στο πλοίο και τους έδιωξαν, επειδή «χαλούσαν την εικόνα του νησιού».

Τότε, ο τομέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει έντονα, κατηγορώντας την απέλαση των Ρομά ως αντισυνταγματική, συγκρίνοντάς τη με τις ρατσιστικές πρακτικές του Σαρκοζί.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών