Ευθεία κι ολομέτωπη επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά εξαπέλυσε από το βήμα του 11ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος, θέτοντας για μια ακόμη φορά θέμα ηγεσίας.

Ads

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όταν «υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ ηγεσίας και κοινωνίας, η σφραγιδοποίηση είναι το πρώτο βήμα για το οριστικό κλείσιμο. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει με σιγουριά στις όχθες που χάραξε το Ποτάμι». Γι αυτό , όπως τόνισε, χρειάζεται μεταξύ άλλων, «αν θέλουμε να κλείσουμε το χάσμα είναι να αλλάξουμε ηγεσία. Όχι για να υπηρετήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετήσουμε συλλογικές ανάγκες».

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ότι ζητάει να «θαφτεί» το ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται σε χάσμα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει για να εκφράσει τις αγωνίες και τις απαιτήσεις του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Άσκησε δε δριμεία κριτική για τη διαδικασία, καταγγέλλοντας «προσυνεδριακές απειλές», «εμμονική μυστικοπάθεια και αστείους τακτικισμούς» και έκανε λόγο για ένα «συνέδριο παρωδία», «πνιγμένο στη θολούρα και την ανασφάλεια».

Επιπλέον, ο Παύλος Γερουλάνος άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικής κίνησης για να διεκδικήσει την ηγεσία στον χώρο. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων επιχείρησε παράλληλα να θέσει τα όρια αλλά και τη στρατηγική της παράταξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ιδεολογικός αντίπαλος η ΝΔ, πολιτικός αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για μια άποψη που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Ads

Τελικά και παρά τις εντάσεις και τις ενστάσεις, το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των καταστατικών προσαρμογών που εισηγήθηκε ο συντονιστής της ΚΟΕΣ και γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη συγχρονίζεται η θητεία τη Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη θητεία της προέδρου Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021 οπότε και προβλέπεται η νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας. Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η καταστατική πρόβλεψη πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής.