Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση στη Βουλή κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης επί του διυπουργικού νομοσχεδίου, με επίκεντρο το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ads

Αρχικά, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Ads

Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά […] σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

«Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων είναι κατοχυρωμένο, ορίζει το δικαίωμά τους να επιλέγουν το προσωπικό τους. Οφείλει όμως παράλληλα και ο νομοθέτης να εξασφαλίσει ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστα η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του, και υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Για το άρθρο 64 και το θέμα του ασύλου έκανε λόγο για αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Τζαβάρας: Με σεβασμό η επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο

«Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος, μέσα από τον οποίο θα πρέπει δημοσίως να διατυπώνεται, με απόλυτη ελευθερία, οτιδήποτε έχει σχέση με τη γνώση, με τη μάθηση και με τη σκέψη της αλήθειας», δήλωσε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο εισηγητής της ΝΔ εκ προοιμίου σημείωσε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο γεγονός ότι ο χώρος του πανεπιστημίου είναι προστατευόμενος από το κράτος και από όλους τους πολίτες αλλά κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ότι είναι χώρος στον οποίο ανθούν η κριτική, η γνώση, η διδασκαλία, με όρους ελευθερίας.

Πολάκης: Ψευδεπίγραφη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Δεν σας νοιάζει ούτε η παραβατικότητα, ούτε το αν πουλιούνται ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο, ούτε αν πουλάνε faux bijoux στη Μασσαλίας, ούτε αν πουλάνε τσάντες κάποιοι μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ. Αυτό είναι το προκάλυμμα καπνού. Ο μεγάλος σας πόνος και ο μεγάλος καημός είναι ότι ο χώρος των πανεπιστημίων ιστορικά και ειδικά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι ο χώρος που κυοφορούνται, επωάζονται, γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «ο κ. Θεοδωρικάκος, από εκεί βγήκε. Και ο κ. Αχτύπης να δω πώς θα ψηφίσει σήμερα, που το 1991 ήμασταν μαζί στην κατάληψη της Ιατρικής, τότε που ο κ. Σούρλας ήθελε να βάλει εξετάσεις στην ειδικότητα. Και κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει ειδικότητα κάθε γιατρός που τελειώνει το πανεπιστήμιο και όχι οι γαμπροί και οι κόρες των καθηγητών των ΑΕΙ».

Γεννηματά: Αποδεχτείτε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, για να μην  ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο

Για την παράταξη μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», τόνισε για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε η ίδια το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως τόνισε η κ. Γεννηματά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως λίγο μετά την ομιλία της έγινε γνωστό πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΚΚΕ: Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Βαρουφάκης: Να συγκροτηθεί υπηρεσία περιφρούρησης του πανεπιστημιακού ασύλου

Την πρότασή του για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας περιφρούρησης του πανεπιστημιακού ασύλου σε ρόλο πανεπιστημιακής αστυνομίας με στόχο την περιφρούρηση της πανεπιστημιακής περιουσίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας επανέλαβε,, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αν δεν δημιουργηθεί μια τέτοια υπηρεσία, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με ασφάλεια και πόρους, ώστε οι συμμετέχοντες στην πανεπιστημιακή διαδικασία να μπορούν να σκέφτονται καλά και επικίνδυνα. Από κει ξεκινά η πραγματική γνώση».