Η μία από τις δύο δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Οι μπουλντόζες οδεύουν από Δευτέρα στους ανά την Αττική θύλακες της οικιστικής αυθαιρεσίας, και μέσα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η κατεδάφιση 2.500 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και άλλων 700 σε αιγιαλό.

Ads

Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε χθες διακομματικά – πλην ΚΚΕ – από τη Βουλή, στο εξής θα αρκεί μόνον μία υπουργική απόφαση για να κατεδαφίζονται όσα αυθαίρετα έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέα, και η ταχύτητα εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου θα κρίνει την αξιοπιστία σύσσωμου του πολιτικού συστήματος μετά την τραγωδία στο Μάτι. Η μεν κυβέρνηση θα κριθεί ως προς την πραγματική βούλησή της να έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με τα, μικρότερα και μεγαλύτερα, συμφέροντα της οικιστικής αναρχίας, η δε αντιπολίτευση θα δοκιμαστεί ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών της για τερματισμό της διαχρονικής «υπόθαλψης» της αυθαιρεσίας.

Σε δεύτερο επίπεδο, η «έμπρακτη συγνώμη» της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί στην άμεση, και εκ βάθρων κατά τις πληροφορίες, αναδιάρθρωση του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναμένεται να παρουσιάσει αύριο το βασικό πλαίσιο του σχεδίου που εκπονεί ειδική επιτροπή για την αναβάθμιση της νυν Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – ήτοι, την αντικατάστασή της από ένα νέο ενισχυμένο όργανο, με πιο λειτουργικές δομές και με σαφή καταμερισμό ρόλων και ευθυνών. Το όργανο αυτό θα υπάγεται, πιθανότατα, σε συγκεκριμένο υπουργό.

Κατόπιν αυτών όμως έρχεται η ώρα για την επιβεβαίωση της δεύτερης – κι ίσως και πιο σκληρής πολιτικά πλέον – δέσμευσης του πρωθυπουργού: Της απόδοσης των ευθυνών για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο για «πιθανές ευθύνες» που θα αποδοθούν όχι εν θερμώ, η πολιτική ορολογία και σημειολογία όμως γίνεται απολύτως σχετική μετά τις εξελίξεις του τελευταίου δεκαημέρου.

Ads

Η προσπάθεια αποτίμησης γίνεται σε βαρύ κλίμα για τις σπασμωδικές, αντιφατικές και, ενίοτε προκλητικές, δηλώσεις υπουργών και παραγόντων του κυβερνητικού επιτελείου. Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, παρά το «σιωπητήριο» και την αποχή από δημόσιες τοποθετήσεις, διαπιστώνουν σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις ότι η κυβέρνηση βρέθηκε να ακροβατεί ενώπιον μιας βαριάς πολιτικής ήττας όχι τόσο λόγω των επιχειρησιακών χειρισμών την ώρα της τραγωδίας, όσο των επακόλουθων λαθών στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν με νόημα πως «είτε προσωπικοί, είτε άστοχοι χειρισμοί και κινήσεις» έθεσαν σε κίνδυνο το πιο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης – το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού. Και τονίζουν πως στην διαφύλαξη ακριβώς αυτού του κεφαλαίου πρέπει να εστιάσουν στο εξής όλα τα επόμενα βήματα.

Τούτων δοθέντων, είναι ήδη απολύτως ευκρινής η μετατόπιση της κυβέρνησης από την αρχική θέση πως «δεν υπήρξαν λάθη» – θέση που διατύπωσε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας – , στην επαναλαμβανόμενη δέσμευση για νηφάλια απόδοση ευθυνών τόσο σε επιχειρησιακό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι αποστάσεις που πήρε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από τις δηλώσεις Τόσκα, λέγοντας πως θα ήταν προκλητικό, με τόσους νεκρούς, να πει κανείς πως όλα πήγαν καλά. Έτερο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες στο tvxs.gr πως «σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, από κάποιους χάθηκε η επαφή με το συναίσθημα και την οργή της κοινωνίας».

Για να προσθέσει ότι «η κοινωνία μπορεί να κατανοήσει τα λάθη στο πεδίο της μάχης, δεν θα συγχωρήσει όμως την αδικία απέναντι στους νεκρούς».

Σ’ αυτό το πλαίσιο στο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για ριζικές και αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Ουδείς προεξοφλεί όμως και, πολύ περισσότερο, ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει εν τέλει ο πρωθυπουργός . Και ουδείς αποκλείει και οποιονδήποτε αιφνιδιασμό, είτε στο επίπεδο του ανασχηματισμού, είτε και σε επιτελικού χαρακτήρα αλλαγές…