«Ως μια παρέα που έγραψε ιστορία» περιέγραψε τη Χρυσή Αυγή ο πρώην βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, Στάθης Μπούκουρας, στο δικαστήριο. Ο ίδιος δήλωσε ότι στην Χρυσή Αυγή έζησε την «δεύτερη εφηβεία» που είχε στερηθεί και προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ξένο σώμα από την οργάνωση, δηώνοντας πως δεν ήταν μέλος αλλά απλός υποστηρικτής.

Ads

Αν και ο Ευστάθιος Μπούκουρας είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής 4 μήνες μετά τη δολοφονία Φύσσα, ακολούθησε την ίδια γραμμή, αποδίδοντας την προφυλάκισή του σε πολιτική δίωξή του. Ο κατηγορούμενος που πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από ανδραγαθήματα της Χρυσής Αυγής είπε ότι μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού στη Χρυσή Αυγή επικράτησε μια… αναστάτωση. «Βεβαίως την επόμενη, την μεθεπόμενη, υπήρχε μια ένταση, ήταν εν εξάλλω, δεν ήξεραν που πατούσαν και που βρίσκονταν. Ακούγονταν άλλες φήμες ότι ήταν προβοκάτσια και για ποδοσφαιρικό ζήτημα. Μέχρι να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό στοιχείο, εγώ και ο Βαλάντης, ψαχνόμασταν. Δεν μας έδιναν αναφορά». Όταν τον ρώτησε η Πρόεδρος αν προέκυψε το στοιχείο, εκείνος απάντησε: «Όταν έφτασε στα χέρια μου το πόρισμα. Εκεί υπήρχαν φερόμενα μέλη και στελέχη της ΧΑ, τον Φεβρουάριο του 2014. Σαν κατηγορούμενος πήρα τον φάκελο και αποστασιοποιήθηκα». Πρόσθεσε επίσης ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «δεν ήθελε να κυκλοφορήσει γιατί φοβόταν και ντρεπόταν». «Φοβόμουν αντίποινα και ντρεπόμουν γιατί ένας φερόμενος οπαδός της Χρυσής Αυγής είχε κάνει την ανθρωποκτονία», ισχυρίστηκε.

Όσον αφορά το «παρεάκι» της Χρυσής Αυγής, είπε:«Στη Χρυσή Αυγή έζησα τη δεύτερη μου εφηβεία. Από μικρός επειδή στερήθηκα πράγματα λόγω της οικονομικής κατάστασης, στη Χρυσή Αυγή μου δόθηκε η ευκαιρία να βγάλω τον καταπιεσμένο μου εαυτό, το γλέντησα, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι, την ιστορία την γράφουν οι παρέες κυρία Πρόεδρε. Πηγαίναμε ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας».

Ο Στάθης Μπούκουρας, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, υπερασπίστηκε την χρήση του ναζιστικού χαιρετισμού, σημειώνοντας πως «Σαν αρχαιοελληνικός χαιρετισμός, είναι δικαίωμα του καθενός».

Ads

Το jailgoldendawn.com υπενθυμίζει ότι ο Μπούκουρας που διατέλεσε βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο, αν και υποστηρίζει ότι δεν εντάχθηκε ποτέ ως μέλος στη Χρυσή Αυγή και η επαφή του ξεκινάει από το 2012, σε συνεντεύξεις του έχει περιγράψει ότι παρακολουθούσε την οργάνωση από το 2003, εντάχτηκε το 2009, συμμετείχε «στη μάχη του Αγίου Παντελεήμονα» και ανέλαβε τον πυρήνα της Κορίνθου κατ’ εντολή του Μιχαλολιάκου.

Ο Μπούκουρας συγκρότησε τάγμα εφόδου  στην Κόρινθο με δική του ενδυμασία (μπλουζάκι ΧΑ, μαύρο παντελόνι παραλλαγής) κατά το πρότυπο της Νίκαιας: σε βίντεο εικονίζεται να δίνει παραγγέλματα σε παραταγμένους Χρυσαυγίτες, να αναφέρεται σε χρυσαυγίτικα περίπολα κατά της εγκληματικότητας και να καλύπτει τους άντρες της φρουράς του Δράκο και Χαϊδά που συνελήφθησαν με οπλισμό στην Αθήνα.

Ο Μπούκουρας επίσης γνώριζε τον Πατέλη και είχε τεθεί επικεφαλής του τάγματος της Νίκαιας έξω από το στρατόπεδο της Κορίνθου όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετανάστες. Τέλος,  γνώριζε τα ενδότερα της οργάνωσης, οργάνωσε κατασκηνώσεις με στρατιωτική εκπαίδευση, πήγαινε σε τοπικές ανά την Ελλάδα (αντίθετα από την εικόνα του αποκλειστικά “τυπικού” βουλευτή που θέλει μεταγενέστερα να δημιουργήσει).

Η δίκη θα συνεχιστεί με την απολογία του Χρήστου Παππά.