Σε επικοινωνία της EURACTIV με αξιωματούχο της Κομισιόν, ετέθη το ζήτημα της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη και της Ιωάννας Παπαδάκου καθώς και κατά πόσο η ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τα κοινοτικά κονδύλια που περιμένει η χώρα, ύστερα από σχετικές αιχμές που άφησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Ads

«Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο σχόλιο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις δεδομένου ότι υπάρχουν εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες για αυτές τις υποθέσεις και δεν σχολιάζουμε ποτέ μεμονωμένες δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη μας», τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς τομείς που καλύπτονται από την έκθεση για το κράτος δικαίου και παρέπεμψε την EURACTIV στην έκθεση του 2021 για την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Κάνοντας αιχμηρά σχόλια περί «Ορμπανοποίησης», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος δήλωσε χθες ότι η Κομισιόν έχει μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Ουγγαρίας και Πολωνίας λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου και ότι το Μαξίμου θα πρέπει να το γνωρίζει.

Ads

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν κοινοτικά κονδύλια λόγω της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου, ο αξιωματούχος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ετήσια Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021.

«Η ASGS αναφέρει ρητά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποστηρικτικούς τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τις δημοκρατίες μας, ειδικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προωθεί τα μέσα ενημέρωσης ελευθερία και πλουραλισμός».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει μέτρα στα σχέδια ανάκαμψης για να βοηθήσουν στη στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Ο Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι η Κομισιόν είναι πολύ πιθανό να προτείνει τη δέσμευση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την Ουγγαρία και την Πολωνία λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Η Επιτροπή έχει ήδη παγώσει σε ξεχωριστή διαδικασία δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στη Βουδαπέστη από το Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες.

Πηγή: euractiv.gr