«Βεβαίως και στην Ελλάδα ξερονήσια. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού», τόνισε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, βουλευτής της ΝΔ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KontraChannel με τον Γ. Μελιγκώνη, επιβεβαιώνοντας πως αυτό είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. 

Ads

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του δημοσιογράφου – σχετικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης προσφύγων σε βραχονησίδες«θέλω να σας ρωτήσω, τώρα, σοβαρά στην Ελλάδα ξερονήσια;», ο βουλευτής της ΝΔ απαντά:

«Ναι, σοβαρά στην Ελλάδα ξερονήσια. Έχουμε πάρα πολλά… Δεν μπορούμε, μια ζωή να μας κατατρέχουν ορισμένα ταμπού και κάποιου είδους έτσι, μετεμφυλιακά ή μεταδικτατορικά κόμπλεξ. Εσείς κι εγώ, κύριε Μελιγκώνη, ανήκουμε πλέον σε μια άλλη γενιά. Κανείς δεν σκέφτεται πλέον ότι το ΚΚΕ δεν πρέπει να είναι πλέον νόμιμο και μάλιστα, ακρογωνιαίος λίθος του πολιτειακού μας . Κανείς δεν σκέφτεται Γυάρους και Μακρονήσους. Και τι να κάνουμε, που σε μια χώρα που έχει πάρα πολλά νησιά, χρειαζόμαστε χώρο, ώστε να φιλοξενήσουμε κάποιους ανθρώπους, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες».

«Εφόσον κρίθηκε, από τους ανθρώπους που ανέλαβαν να αναλύσουν την κατάσταση, ότι, το συγκεκριμένο αραιοκατοικημένο νησί δεν ξέρω αν είναι οικισμός ή βραχονησίδα, δεν έχω προλάβει να το κοιτάξω καν. Ξέρω ότι η στόχευση δεν ήταν για ξερονήσια, ήταν για αραιοκατοικημένα νησιά, με λίγους κατοίκους. Εφόσον κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο νησί είναι κατάλληλο, πρέπει να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ και τα ταμπού. Ναι, σε ένα απομονωμένο, αραιοκατοικημένο νησί. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό κάνουμε».

Ads

Και προσθέτει στη συνέχεια: «Στα κέντρα αυτά που αποφασίσαμε, θα πάνε όλοι όσοι μπαίνουν, πλην ιδιαιτέρως ευπαθών περιπτώσεων, εν αναμονή του αν θα πάρουν άσυλο ή όχι. Δηλαδή από τους 10 που θα πάνε ζητώντας άσυλο, οι 8 ή οι 9 θα επιστραφούν στην Τουρκία, στο Πακισταν, όπου είναι η πατρίδα τους». Σημειώνεται ότι ο πρώτος που μίλησε ανοικτά για πρόσφυγες σε ξερονήσια είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».