Λουκέτο στα καταστήματα τους βάζουν επιχειρηματίες στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην αγορά, μετά την κρίση που έφερε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. Η παρατεταμένη κρίση των προηγούμενων ετών, η υψηλή φορολογία και  αντικαπνιστικός νόμος είχαν γονατίσει τα καταστήματα εστίασης, τα οποία προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν και να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας και την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ωστόσο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ήρθαν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού και το γενικό Lockdown για να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στην εστίαση, αυτή τη φορά, για κάποιους, καθοριστικό.

Ads

Με όσα ισχύουν σήμερα, τα καταστήματα εστίασης θα επαναλειτουργήσουν τον Ιούνιο και οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες τους. Με χαρτί και μολύβι υπολογίζουν τις υποχρεώσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι αλλά και τα νέα δεδομένα που θα φέρνει στον τομέα τους ο φονικός ιός στη χώρα μας. Κάποιοι από αυτούς, συμπεραίνουν ρεαλιστικά ότι η επαναλειτουργία είναι ανέφικτη, μεταξύ αυτών και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα ιστορικά Λαδάδικα, μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές διασκέδασης για επισκέπτες και τουρίστες της πόλης.

«Μέχρι αυτήν την ώρα έχουμε τέσσερα λουκέτα σε επιχειρήσεις στα Λαδάδικα. Τρία εστιατόρια και ένα μπαράκι. Δε θα αντέξουν μαγαζιά στα Λαδάδικα που έχουν πάνω από 10-12 άτομα προσωπικό. Υπάρχουν και μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι αλυσίδα και από τα πέντε μαγαζιά θα ανοίξουν τα δύο. Ο επιχειρηματίας θα θέσει σε διαθεσιμότητα γύρω στους 40 σερβιτόρους. Αν η κυβέρνηση δε λάβει επιπλέον μέτρα δε θα αντέξουμε», δήλωσε στο Thestival.gr, ο Ευστράτιος Λυκοβαρδάκης, Επιχειρηματίας και Ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών στα Λαδάδικα, που περιλαμβάνει πάνω από 180 επιχειρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης.

«Δε θα απολύσω κανέναν από την επιχείρησή μου»

Ads

Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν προτίθεται να προβεί σε καμία απόλυση στο προσωπικό του, ωστόσο, ζητά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου του.

«Εμείς θέλουμε τη βοήθεια τους κράτους και του δήμου για να μην απολύσουμε κόσμο γιατί είμαστε μια οικογένεια. Οι συνεργάτες μου δεν είναι υπάλληλοί μου, είναι οικογένεια. Από τον δήμο Θεσσαλονίκης ζητάμε να μας μειώσει στο 60% το ποσό που δίνουμε για τα τραπεζοκαθίσματα. Να μας δώσει μέρος του πλαϊνού δρόμου, το οποίο δεν εμποδίζει τους πεζούς, ούτε στη διάβαση κανενός. Να μας δώσει 2-3 μέτρα να βάλουμε επιπλέον τραπέζια για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα σπασμένα. Έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και μέσα γράφει ένα «καρό» για τον δήμο. Αυτά να μας αφαιρεθούν. Είμαστε από τους πρώτους που κλείσαμε και τελευταίοι θα ανοίξουμε. Ζητάμε από την κυβέρνηση, η καταβολή του 60% του ενοικίου να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020», είπε.

Μάλιστα, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών «Λαδάδικα», ο κ. Λυκοβαρδάκης ζητά από τους αρμόδιους το πρόωρο άνοιγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ξεκαθαρίζει ότι όλο το προσωπικό θα τηρήσει απόλυτα τα μέτρα που προβλέπονται κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, για να υπάρχει ασφάλεια για προσωπικό και πελάτες.

«Να μας ανοίξουν στις 20 Μαΐου. Αν βγάζουμε τα απαραίτητα έξοδα θα είμαστε ευχαριστημένοι. Όλος ο κόσμος παραμιλάει. Έχουμε λάβει τα μέτρα προστασίας και δε φοβόμαστε. Το προσωπικό μας θα εργαστεί με μάσκες και γάντια και γίνονται απολυμάνσεις για να μην έχουμε το παραμικρό. Εμείς φοβόμαστε περισσότερο από την κυβέρνηση. Όλοι ζητάμε να ανοίξουμε νωρίτερα. Θα έχουμε και άλλα λουκέτα αν δεν ανοίξουμε νωρίτερα και θα έχουμε πολλές απολύσεις».

Το προβληματισμό του για τη επόμενη ημέρα εξέφρασε στο Thestival.gr και ο Ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην ίδια περιοχή της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λουμάκος.

Πιο αισιόδοξος ο ίδιος, τόνισε ότι δε θέλει να πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις στα Λαδάδικα δε θα τα καταφέρουν.

Ο κ. Λουμάκος ξεκαθάρισε πως ήταν απαραίτητη η λήψη των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης διότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για το πώς θα διαχειριστεί την επιστροφή της στη νέα κανονικότητα.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση στην οποία είναι η Ελλάδα με τον κορωνοϊό. Όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί στους πιθανούς επισκέπτες που θα έρθουν, να γυρίσουν ασφαλείς πίσω. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», υποστήριξε ο Θεσσαλονικιός Επιχειρηματίας.

Αναφερόμενος στον δήμο Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στήριξη και κατανόηση προς την πλευρά τους, έτσι ώστε να γίνει η μετάβαση στη νέα κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να μας στηρίξει με κινήσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ποσού για τα τραπεζοκαθίσματα, να υπάρχει κατανόηση και να μας επιτρέψει να καταλάβουμε και άλλον χώρο, χωρίς επιπλέον χρέωση. Παράλληλα ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση, ούτως ώστε να μας δώσει έναυσμα να πάμε παρακάτω μαζί με τη συνεχή ενημέρωση».

Όσον αφορά στον ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις στον κλάδο τις εστίασης να ανοίξουν νωρίτερα, αυτό υποστήριξε ότι θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας για να υπάρχει καλύτερη κίνηση της οικονομίας, καθώς θα χρειαστεί και ένα πρόσθετο χρονικό διάστημα προκειμένου εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες και πελάτες να εγκλιματιστούν στα νέα δεδομένα που «φέρνει» ο COVID-19.

«Θα ήθελα να ανοίξουμε νωρίτερα γιατί χρειάζεται χρόνος προσαρμογής στο νέο σύστημα. Αν ανοίξουμε την 1η Ιουνίου δε σημαίνει ότι αυτόματα θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αμέσως», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκο, η επιχείρηση του στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης δε θα κάνει καμία απόλυση, ωστόσο θα υπάρχει αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊού να είναι δεδομένη.

«Στον πάγο» η νυχτερινή διασκέδαση στα Λαδάδικα

Εμπόδια στην καλοκαιρινή διασκέδαση βάζει ο κορωνοϊός και τα μέτρα με τα οποία αναμένεται η επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων. Η κατάσταση είναι απογοητευτική μιας και οι επιχειρηματίες αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον να μην ανοίξουν για τη καλοκαιρινή σεζόν.

«Τα νυχτερινά μας μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα ανοίξουν αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού. Τώρα δεν αξίζει να ανοίξουμε. Αν υπάρξει και δεύτερο κύμα τότε θα αναγκαστούμε να βάλουμε οριστικό λουκέτο. Υπάρχουν μαγαζιά μέσα στα Λαδάδικα που έχουν 13.000-15.000 ευρώ ενοίκιο», αναφέρει στο Thestival.gr, ο Ανέστης Πανταζής, Ιδιοκτήτης γνωστού κέντρου νυχτερινής διασκέδασης και Roof, στα Λαδάδικα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας του περιορισμένου χώρου αυτών των καταστημάτων με αποτέλεσμα να μην κρίνονται ασφαλή. Ακόμα και τα καταστήματα τα οποία θα μπορούν να βγάλουν τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, δε θα μπορέσουν εύκολα να ανατρέψουν την κατάσταση.

Δεν είναι λίγες μάλιστα και οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να τροποποιήσουν τα καταστήματα τους και από νυχτερινά μαγαζιά με DJs ή ζωντανή μουσική, να σερβίρουν και καφε την ημέρα. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν και ορισμένα Roofs στην περιοχή των Λαδάδικων, που όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.

«Το δικό μου το μαγαζί δεν ανοίγει ποτέ πρωί. Τώρα σκεφτόμαστε να ανοίγει και να προσφέρει καφέ μήπως μπορέσουμε και ρεφάρουμε την κατάσταση», σημειώνει ο κ. Πανταζής.

Πηγή: thestival