Εμφανής ήταν η αμηχανία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, απέναντι στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφορικά με το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη.

Ads

Ενδεικτική είναι η απάντηση που επιχείρησε να δώσει σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τa πολιτικά φρονήματα συλληφθέντα που δέχτηκε ανελέητο ξύλο από τον Κώστα Κυρανάκη και κατά πόσο αυτό αποτελεί φακέλωμα και μάλιστα με τη συμμετοχή βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε αρχικά «μπερδεμένη» από τις ερωτήσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα κάλυψη στον βουλευτή της ΝΔ.

«Υπάρχει βίντεο -δεν το έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση- που δείχνει την εικόνα ξυλοδαρμού ενός εκ των συλληφθέντων. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση δεν δρα ως κουκουλοφόρος. Υπάρχουν πρόσωπα γνωστά. Υπάρχει περιστατικό που διερευνάται και σε κάθε περίπτωση πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα, είναι πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα» είπε για να προσθέσει στη συνέχεια το εξής:

Ads

«Όσοι αναπαρήγαν και βασίστηκαν σε αυτό [σ.σ. βίντεο] θα πρέπει να αναρωτηθούν από που προήλθε. Επαναλαμβάνω  ότι το περιστατικό διερευνάται και όπου υπάρξει και διαπιστωθεί φαινόμενο ανεξήγητης και δυσανάλογης βίας θα επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις».

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, αναφερόμενη ευρύτερα στα γεγονότα, αρκέστηκε να πει ότι το περιστατικό διερευνάται και να παραπέμψει στην ανακοίνωση του υπ.Προστασίας της Πολίτη, που υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δήθεν δέχτηκαν επίθεση από ομάδα 30 ατόμων, παρά τα βίντεο και τις μαρτυρίες που δείχνουν ότι επρόκειτο για αναίτια επίδειξη αυταρχισμού.

Μάλιστα, δήλωσε πως «τα ανακλαστικά που δημιούργησαν [σ.σ. οι εικόνες] δεν αλλάζουν τη ροή των γεγονότων» και πως εκτός από τις 11 συλλήψεις, υπάρχουν και δύο τραυματίες αστυνομικοί, αλλά δεν απάντησε στα ερωτήματα αναφορικά με το εάν νομιμοποιείται η ΕΛ.ΑΣ. να δέρνει ανθρώπους.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως «ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν και η κοινωνία βρίσκεται σε αυτό το οριακό σημείο επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης.

«Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένες, όπου υπονομεύονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και προφανώς τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία. Ήταν τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω ότι δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά».

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απάντησε εάν υπήρξε πράγματι παραβίαση των μέτρων στην πλατεία και εάν διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις υποστηρίζοντας πως «υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες για συνωστισμό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όχι μόνο χθες, και το προηγούμενο διάστημα. Αυτός ήταν ο σκοπός που βρίσκονταν εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις, για να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του νέου κορονοϊού».

Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συνέστησε στο κόμμα να καλέσει σε τήρηση μέτρων, γιατί «από τη μια ψέγει κυβέρνηση για τη διαχείριση πανδημίας, και όταν γίνονται έλεγχοι κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό την ώρα που ξέρουμε ότι στελέχη της νεολαίας του ήταν στην περιοχή με τρικάκια που δεν θεωρούμε “αυθόρμητα”».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα μεταλλικά πτυσσόμενα κλοπ ανήκουν σε νέο εξοπλισμό αστυνομίας κι εάν έχει ελεγχθεί η επικινδυνότητά τους, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε πως δεν είναι αστυνομικός και πως θα πρέπει να ερωτηθεί κάποιο στέλεχος της αστυνομίας.

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε την ερώτηση σχετικά με το εάν ο εξοπλισμός είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι κάποιων αστυνομικών λέγοντας πως δεν γνωρίζει για τον συγκεκριμένο οπλισμό.

Τέλος, κληθείσα να τοποθετηθεί για τη δήλωση Αλιβάζατου, που καταγγέλλει πως η Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας έχει πάψει να υπάρχει επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις κρατικές αρχές να συνεχίσει το έργο της, η ίδια ισχυρίστηκε πως «οι προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται μία προς μία και ως και πως περιστατικά εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, δεν γίνονται ούτε με τηλεδικαστήρια στα σόσιαλ μίντια ούτε άλλου τύπου εικασίες».