«Θύελλα» αντιδράσεων προκάλεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media έκανε γνωστό πως έγινε νονός και συγκεκριμένα βάπτισε ένα μικρό αγοράκι στο Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ads

Ωστόσο, ενόσω η Αττική βρίσκεται στο επίπεδο του «πολύ αυξημένου κινδύνου», οι θρησκευτικές λειτουργίες επιτρέπονται μόνο με την παρουσία κληρικού και βοηθητικού προσωπικού του. Αυτό φαίνεται και από τα όσα αναφέρει το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 843, Τεύχος Β, της 3ης Μαρτίου που έχει ισχύ μέχρι και 15 Μαρτίου, αλλά και από όσα ισχυρίστηκε μετά τις αντιδράσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για «ειδική άδεια» για «σοβαρούς λόγους». 

image

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωνε στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα πως «αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων».

image

Από την άλλη, οι επίσημες ιστοσελίδες ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα εντείνουν την σύσχυση.  Ειδικότερα, στην επίσημη κυβερνητική σελίδα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού ανά περιφέρεια, αναγράφεται πως «σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων».

Ακριβώς παραπάνω σημειώνεται πως η «τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, [διενεργείται] αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων». Οφείλει να σημειωθεί πάντως πως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύ έχει  ό,τι αναγράφεται σε ΦΕΚ. Και το ΦΕΚ απαγορεύει την παρουσία προσώπων στις τελετές.

image

Από τη μεριά του, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τις αντιδράσεις με νέα του ανάρτηση ισχυρίστηκε πως για την τέλεση της βάπτισης είχε δοθεί στους γονείς σχετική ειδική άδεια από την Πολιτική Προστασία, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «είναι μια διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λογους». Το ερώτημα που τίθεται και μένει να απαντηθεί από τις αρμόδιες αρχές είναι να διευκρινιστούν οι «σοβαροί λόγοι» που μπορεί να καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της τέλεσης του μυστηρίου της βάπτισης. 

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη και την άδεια που δημοσίευσε, τίθενται σημαντικά ερωτήμα: Γιατί στην σχετική άδεια δεν γίνεται καμία αναφορα σε «ειδικούς σοβαρούς λόγους», αλλά αναφέρεται ότι ελήφθη υπόψη το γεγονός «πως αφορά στον προγραμματισμό τελετής προ της λήψης των σχετικών αποφάσεων για επιπλέον περιοριστικά μέτρα». Γιατί δεν αναγράφεται αριθμός πρωτοκόλλου και ποια είναι η υπηρεσία που εκδίδει τέτοιες άδειες; Γιατί δεν αναγράφονται άλλα στοιχεία για την ταυτοποίηση του ανθρώπου αιτήθηκε και έλαβε την άδεια (αρ. ταυτότητας κλπ), παρά μόνο το ονοματεπώνυμό του. 
τ
ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει ένα μέτρο περιορισμού το οποίο να τηρούν στην κυβέρνηση;

«Ο κ. Γεωργιάδης από χθες διαφημίζει ότι συμμετείχε σε βάφτιση, καταστρατηγώντας τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ένα μέτρο περιορισμού το οποίο να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησής σας; Ή αυτά ισχύουν – υπό την απειλή προστίμου και ξυλοδαρμού – μόνο για τους απλούς πολίτες;» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.