Μπάχαλο επικρατεί σχετικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Το πρωί, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και ακολούθως όλα τα μμε, ανακοινώθηκε με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά τμήματα και θα περιοριστεί αυστηρά στα 60 λεπτά.

Όπως επισημαινόταν, είχε δημιουργηθεί σύγχυση λόγω των δύο εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα, καθώς η μία ανέφερε ότι η παρέλαση θα είχε διάρκεια 60 λεπτών, ενώ η δεύτερη δεν περιλάμβανε χρονικό περιορισμό.

Τελικά, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αποφασίστηκε η παρέλαση μόνο στρατιωτικών τμημάτων ενώ όσον αφορά τους θεατές, ότι θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και να βρίσκονται εκατέρωθεν της παραλιακής οδού στην οποία θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ads

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «με απόφαση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά».

Λίγο αργότερα, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών διέψευσαν τις δημοσιεύσεις και ξεκαθάρισαν ότι κανονικά θα πραγματοποιηθούν και οι μαθητικές παρελάσεις πέρα από τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προς τούτο παραπέμπουν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει ότι στη συμπρωτεύουσα θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι λόγω πανδημίας η παρέλαση θα πρέπει να είναι διάρκειας αυστηρά μίας ώρας. Αναμένεται διευκρινιστικό δελτίο Τύπου εντός της ημέρας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.