Oι -μη- οδηγίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επανέναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια και ειδικά για τη διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου έχουν μετατρέψει τα ΑΕΙ σε Πύργο της Βαβέλ. Το υπουργείο πέταξε την ευθύνη στα ιδρύματα, οι πρυτάνεις στους καθηγητές και οι καθηγητές στους φοιτητές, με το πρόγραμμα της εξεταστικής να παραμένει άγνωστο.
«Τα ΑΕΙ μπορούν κατά την κρίση τους να παρατείνουν εκτάκτως τη διάρκεια του εξαμήνου» και «Η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνεται είτε με γραπτές εργασίες και ασκήσεις είτε με εργαστηριακές ασκήσεις, είτε με γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών είτε με εξ αποστάσεως μεθόδους» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη.
Χωρίς ανακοινωμένο πρόγραμμα εξεταστικής, με καθηγητές που ζητούν από τους φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα συμμετάσχουν στη διά ζώσης εξέταση με δική τους ευθύνη, με έμμεσες απειλές ότι θα κοπούν στο μάθημα αν κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής εξέτασης διακοπεί έστω και για λίγο η σύνδεση, οι φοιτητές βαδίζουν προς την εξεταστική χωρίς κανένα δεδομένο.
«Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Το υπουργείο πετάει το μπαλάκι στις πρυτανείες, οι πρυτανείες στα τμήματα και τα τμήματα πίσω στο υπουργείο. Το σύνηθες “μπαλάκι”, οι φοιτητές, καταλήγουμε να ξεκινάμε εξεταστική και να μας ανακοινώνεται 3-4 μέρες πριν. Στο Φυσικό δεν έχει οριστεί ακόμα ούτε πώς ούτε πότε θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική, ενώ συγκεκριμένη μερίδα καθηγητών τάσσεται υπέρ τού να μη γίνει καθόλου. Είναι οι ίδιοι που σε συνέλευση τμήματος τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ψηφίσει να χαθεί η χειμερινή εξεταστική λόγω καταλήψεων, δρώντας εκδικητικά προς τους φοιτητές. Εμείς ζητάμε η εξεταστική να διεξαχθεί κανονικά, διά ζώσης, ή, αν δεν γίνεται για λόγους ασφαλείας, να μας δοθεί η δυνατότητα να περάσουμε τα μαθήματα με απαλλακτικές εργασίες» δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Παντελής Παπαχρόνης, φοιτητής στο Φυσικό Αθήνας.
Οδηγίες
Συγκεχυμένες οδηγίες λαμβάνουν οι φοιτητές της Νομικής Αθήνας, με την Κοσμητεία να προσανατολίζεται προς τη διά ζώσης εξέταση, τουλάχιστον για τα μαθήματα κορμού, ενώ για ορισμένα μαθήματα επιλογής οι καθηγητές έχουν ήδη ενημερώσει ότι η εξέταση θα γίνει ηλεκτρονικά. Ως ημερομηνία έναρξης της εξεταστικής ορίστηκε η 9η Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη το αναλυτικό πρόγραμμα.
«Πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για τη διενέργεια διά ζώσης εξέτασης με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ενώ για όσους αδυνατούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα απαλλακτικής εργασίας» λέει η Ιωάννα Ρίζου, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Νομικής ΕΚΠΑ με το σχήμα ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ.
«Μαύρα μεσάνυχτα» είχαν οι σπουδαστές του ΕΜΠ μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιάσονας Μαρκάτος, από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Υστερα από πιέσεις των φοιτητών δόθηκε ένα σχέδιο προγράμματος με ημερομηνία έναρξης την 9η Ιουνίου. Η άρνηση του υπουργείου να αναλάβει την ευθύνη στην έκτακτη αυτή συνθήκη και να δώσει κεντρικά οδηγίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων είχε αποτέλεσμα καθηγητές να απαιτούν από τους φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή στις διά ζώσης εξετάσεις, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη και θέτοντάς τους το εκβιαστικό δίλημμα «ή χάνετε το εξάμηνο ή βάζετε σε κίνδυνο την υγεία τη δική σας και των οικογενειών σας», πρακτική που απορρίφθηκε βέβαια ύστερα από καταγγελίες.
Ακολούθησαν οδηγίες για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων, σύμφωνα με τις οποίες «είναι δυνατή η λήψη στατικών στιγμιότυπων σε τυχαίες χρονικές στιγμές» και «η αίτηση από τον επιτηρητή για μετακίνηση της κάμερας σε άλλη θέση για καλύτερη κάλυψη του χώρου», με τους φοιτητές να θέτουν ζήτημα διασφάλισης προσωπικών δεδομένων. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ευθύνη βαρύνει το κράτος και όχι τους καθηγητές, πόσο μάλλον δε τους φοιτητές.
Το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων με φυσική παρουσία» τονίζει ο Ι. Μαρκάτος.
Στη Φιλοσοφική Αθήνας, μετά τη χθεσινή κινητοποίηση στην Κοσμητεία της σχολής, οι φοιτητές έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις: για τους επί πτυχίω η εξεταστική ξεκινάει στις 8 Ιουνίου, ενώ για τους υπόλοιπους προπτυχιακούς στις 15-16/6.
«Θα δηλώσουμε τον τρόπο που προτιμούμε να εξεταστούμε σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα ανοίξουν 21 αίθουσες για την εξέταση, που θα γίνεται με βάρδιες και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, θα αναπροσαρμοστεί η ύλη και θα ανεβούν στο e-class οι σημειώσεις όλων των μαθημάτων, ενώ συμφωνήθηκε η δυνατότητα εκπόνησης απαλλακτικών εργασιών» λέει ο Νίκος Παπαδαμαντίου, μέλος του Φ.Σ. της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ.
Αυθαιρεσίες
Στα τυφλά βαδίζουν οι φοιτητές του Μαθηματικού, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε πότε ούτε πώς θα εξεταστούν. «Ακούγεται ότι θα ξεκινήσουμε στις 15 Ιουνίου, αλλά γενικά δεν μας έχουν πει τίποτα συγκεκριμένο ακόμη. Εμείς ζητάμε να γίνει διά ζώσης η εξέταση ή με απαλλακτικές εργασίες καθώς η ηλεκτρονική διαδικασία δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν αυθαιρεσίες ούτε και ότι θα διεξαχθούν απρόσκοπτα οι εξετάσεις» λέει ο Αντρέας Οικονόμου.
Ακόμη πιο ρευστή είναι η κατάσταση στην Ιατρική του ΕΚΠΑ, όπου οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τη λήξη της εξεταστικής (31 Ιουλίου) χωρίς όμως να γνωρίζουν την έναρξη. «Η κεντρική οδηγία της Πρυτανείας είναι να προτιμηθεί η διά ζώσης εξέταση, κάτι το οποίο ζητάμε κι εμείς. Πέραν αυτού, δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο» τονίζει η Δήμητρα Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. της Ιατρικής Αθήνας από την ΕΑΑΚ. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με την μέχρι στιγμής ενημέρωση για τις κλινικές που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Ιουλίου. «Στο 3ο και 4ο έτος μάς είπαν ότι θα γίνουν εξ αποστάσεως, διαλέξεις δηλαδή, ενώ οι φοιτητές του 5ου και 6ου έτους θα τις κάνουν κανονικά με φυσική παρουσία.
Ομως, χθες, για παράδειγμα, κάποιοι που πήγαν στο “Αττικό” , στην Ωτορινολαρυγγολογική, δεν τους έδωσαν καν ατομικά μέσα προστασίας!» προσθέτει η Δ. Παπανικολάου.
Τον παραλογισμό έρχεται να υπογραμμίσει το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη η παραλαβή των συγγραμμάτων από τους φοιτητές. «Από τα έξι βιβλία που έχω δηλώσει, έχω λάβει τα δύο», λέει ένας, «η ημερομηνία παραλαβής είναι μετά την έναρξη της εξεταστικής», λέει άλλος, «δύο βιβλία έχω λάβει όλα κι όλα και σε δύο εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική», λέει άλλη φοιτήτρια.
Από την πλευρά τους οι εκδοτικοί οίκοι υποστηρίζουν ότι τα συγγράμματα έχουν φύγει από τους ίδιους σε ποσοστό 80-90%, τονίζοντας παράλληλα ότι κακώς αποφασίστηκε η έναρξη της εξεταστικής πριν από την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των συγγραμμάτων που είναι η 15η Ιουνίου.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >