Τις σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνάντησε το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» που εισήγαγε σήμερα η κυβέρνηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, κάνοντας λόγο για «μπάχαλο» αναφορικά με τις αρμοδιότητες αλλά και δημιουργία πρωθυπουργοκεντρικής δομής, ενώ ενστάσεις επί του ζητήματος εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

Ads

«Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατείνει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο εγχειρίδιο διακυβέρνησης», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

Ως προς τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία και την αρμοδιότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «η δημόσια πολιτική θα παράγεται από πάνω προς τα κάτω, με συνεκτικό σχέδιο επιχειρησιακής πολιτικής, που θα υλοποιείται από τα υπουργεία».

«Το υπουργικό συμβούλιο», υποστήριξε, «αποκαθίσταται ως όργανο συλλογικό, διαβουλευόμενο, από το οποίο θα εκπορεύεται η δημόσια πολιτική. Κάθε υπουργικό συμβούλιο θα έχει συγκεκριμένη ύλη να διαχειριστεί. Ιδίως το υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα επεξεργάζεται το εγχειρίδιο του επόμενους έτους».

Ads

«Δεν θα υπάρχει καμία οργανική εξάρτηση στη διοίκηση από την πολιτική ηγεσία. Στην οργανική αυτή της υπηρεσιακής διοίκησης θα προΐσταται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ο οποίος θα είναι πρόσωπο που προέρχεται από τη δημοσιοϋπαλληλία, θα έχει επιλεγεί μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε πως «ήταν παθογένεια η όσμωση που υπήρξε μέχρι σήμερα στη δημόσια διοίκηση και που οδήγησε και σε φαινόμενα πελατειακού χαρακτήρα και σε φαινόμενα αδιαφάνειας».

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο έχει μόνο σκοπό τον έλεγχο του κράτους από τον ίδιο τον πρωθυπουργό

«Το νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντιδιαστολή των στόχων που διακηρύσσει η κυβέρνηση», επεσήμανε από τη δική του πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Ακούμε για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα κυβερνητικά όργανα και για το νέο ρόλο του υπουργικού συμβουλίου, που θα έχει λογοδοσία και διαφάνεια», είπε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει πραγματικά διάθεση να μην κινηθεί στο πλαίσιο που κινήθηκε η ΝΔ, με στείρα άρνηση και αβάσιμες επιθέσεις, «αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται, με το νομοσχέδιο αυτό, ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν ισχύουν ούτε στο ελάχιστο».

«Η δήθεν έτοιμη κυβέρνηση πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Κατατέθηκε ένα πρόχειρο σχέδιο νόμου, ένα σχέδιο νόμου που θα κολλήσει πολλά πράγματα στη λειτουργία του κράτους, με ένα και μόνο στόχο: τον απόλυτο έλεγχο του κράτους από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι στον αντίποδα όσων έχετε πει», απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Αντί για σύγχρονες δομές, υπερσυγκεντρώνονται πολιτικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σε ένα πρόσωπο, στον πρωθυπουργό. Εκεί εντάσσονται η ΕΥΠ, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διορισμός του διοικητή της δήθεν καινοτόμας αρχής διαφάνειας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως για να ισχύσουν, στο ελάχιστο, όλα όσα αναφέρει ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, πρέπει καταρχήν να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα διοριστεί μεταβατικά από τον πρωθυπουργό.

«Ακόμη και οι δημοσιεύσεις των πράξεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φεύγουν από το Γενικό Γραμματέα και πάνε στον πρωθυπουργό. Πάει στον πρωθυπουργό ακόμη και ο ορισμός των πρεσβευτών εκ προσωπικοτήτων», είπε ο κ. Σπίρτζης.

ΚΙΝΑΛ: Μύθος η διακήρυξη της κυβέρνησης ότι εμπιστεύεται τη δημόσια διοίκηση

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με τη συγκρότηση του επιτελικού κράτους», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης και χαρακτήρισε «ψευδώνυμο» τον τίτλο του νομοσχεδίου.

«Ο αριθμός των μετακλητών, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά μπορεί και να αυξάνεται με εισήγηση του υπουργού, ενώ αποσιωπάται ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα συγκροτούν την προεδρία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Καστανίδης που χαρακτήρισε «μύθο» και τη διακήρυξη της κυβέρνησης ότι εμπιστεύεται τη δημόσια ιεραρχία, αφού μεταφέρονται «απαραδέκτως αρμοδιότητες στην προεδρία της κυβέρνησης».

«Στο επιτελικό κράτος, το σύνολο των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων μεταβιβάζονται στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Καστανίδης και παρατήρησε: «Όπως θα διαγνώσει ένας σχετικά επιμελής πολίτης, διαβάζοντας το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει καμία απόπειρα συγκρότησης αυτής της έννοιας του επιτελικού κράτους. Υπάρχουν τάσεις αντίθετες με το επιτελικό κράτος».

«Η δημιουργία μιας τέτοιας θηριώδους υπηρεσίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, κάτι με το οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής για την προεδρία της κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Με το νομοσχέδιο ικανοποιούνται αξιώσεις του ΣΕΒ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

«Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα πιο αποτελεσματικό κράτος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ένα κράτος πιο ικανό στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως είπε, το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο καθώς οι αλλαγές δεν γίνονται για το καλό όλης της κοινωνίας, αλλά επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία και από την κυβέρνηση. «Τη λογική αυτή υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κάνει επιφανειακή κριτική», σχολίασε ο Μανώλης Συντυχάκης.

«Ικανοποιούνται αξιώσεις του ΣΕΒ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το αστικό κράτος δεν είναι ουδέτερο αλλά υπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης για ανάπτυξη των κερδών, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν όλο και μικρότερο κομμάτι του πλούτου με χαμηλότερους μισθούς και τσακισμένα δικαιώματα. «Ο όποιος εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας υπέρ του κεφαλαίου και όχι την αλλαγή του χαρακτήρα του», είπε ο κ. Συντυχάκης.

Γιαννάκου: Χρειάζονται διευκρινίσεις και βελτιώσεις

Διευκρινίσεις και βελτιώσεις ζήτησε και η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.« Έχοντας υπηρετήσει σε κυβερνήσεις με δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πρέπει να σας πω ότι για να επιτευχθεί ο συντονισμός και η ουσιαστική διαδικασία ή θα πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι όλη μέρα στο τηλέφωνο με τον υπουργό ή θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα και των υπηρετούντων στο πρωθυπουργικό γραφείο, ουσιαστικής συνεννόησης με τα διάφορα υπουργεία. Και πράγματι φαίνεται πως ο θεσμός της συνεννόησης με τον υπουργό δεν πέτυχε ως σήμερα. Επομένως καλώς εισάγονται κάποιες διαδικασίες, αν και ο υπουργός καλό θα ήταν να μας δώσει κάποιες διευκρινίσεις και να κάνει βελτιώσεις γύρω από κάποια θέματα», είπε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για τον ρόλο των υπουργών.

«Οι υπουργοί έχουν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και οι πράξεις τους έχουν τυπική ισχύ, με βάση το σύνταγμα. Το ερώτημα είναι αν φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο, πώς ο υπουργός θα ελέγχει το υπουργείο του πλήρως, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ένας υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, ένας υφυπουργός που παίρνει κατευθείαν αρμοδιότητες, ένας γραμματέας κλπ. Πως μπορούν να συντονιστούν, δεδομένου ότι ο υπουργός θα δίνει λόγο και στη Βουλή και στην κοινή γνώμη, θα πρέπει να κάνει συμμαχίες; Πόσο σαφές περισσότερο μπορεί να γίνει ότι ο υπουργός είναι ο υπεύθυνος και ότι θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλο το σύστημα;» είπε η κ. Γιαννάκου και παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο «δεν συνδέεται με την ΕΕ και πρέπει να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο διότι η ΕΕ είναι ο μεγάλος νομοθέτης». Είπε ακόμη ότι «οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω νομοπαρασκευαστικών ενεργειών, σημασία έχουν τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ποιος και πως θα παρακολουθείται η εκτέλεση του έργου ιδίως για τις δημοσιονομικές πολιτικές».