Την «εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών πόρων» με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, παράλληλα όμως με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, πρότεινε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρότι δηλώνει αισιόδοξη για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, καλεί την Αθήνα να επιβάλει περισσότερα μέτρα λιτότητας. «Μονόδρομος» είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, καθώς όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις είναι «αποκρουστικές».

Ads

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της μεθαυριανής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι συζήτησε τις πτυχές του προγράμματος στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ότι προτίθεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής.

Στο πλαίσιο του συνολικότερου προγράμματος, θα μπορούσε να εξετασθεί η «εμπροσθοβαρής καταβολή των κοινοτικών πόρων», η «στρατηγικότερη χρήση» των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ο «καλύτερος συντονισμός των πολιτικών συνοχής», η «επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων» και η «αύξηση της απορροφητικής ικανότητας της χώρας». Στόχος της Επιτροπής είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2013, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής, η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να τροχοδρομηθεί με την εφαρμογή σε πρώτη φάση ενός σχεδίου τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, στο οποίο θα κληθούν να συμβάλλουν όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και όσα εκ των κρατών μελών της το επιθυμούν.

Ads

«Αν η Ελλάδα δράσει, εμείς έχουμε σχέδια για να την βοηθήσουμε», τόνισε επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρωτίστως «εναπόκειται στους Έλληνες να δηλώσουν αν θέλουν να σωθούν». «Κανείς δεν μπορεί να σωθεί παρά τη θέλησή του» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο ο οποίος ανέφερε πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν του άφησε καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά του. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα δράσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, οι επιπτώσεις για την Ευρώπη -αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο- θα είναι εξαιρετικά σημαντικές και ότι ο κίνδυνος αυτός, σε συνδυασμό με την ανάγκη επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα πρέπει να πείσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τη χρησιμότητα της περαιτέρω ενίσχυσης της Ελλάδας. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η αρωγή στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και για το κατά πόσο η επίτευξή της αποτελεί όρο για τη συνέχιση της παροχής των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού σημείωσε ότι «ποτέ δεν είπαμε πως αποτελεί όρο» τόνισε ότι η συναίνεση «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανάταξης της ελληνικής οικονομίας».

«Είναι λάθος να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο στις υφιστάμενες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν κανένα άλλο πρόγραμμα πλην του υφισταμένου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ως σήμερα πορεία του Μνήμονου, ο Ευρωπαίος πολιτικός ανέφερε ότι ενώ η εφαρμογή του ξεκίνησε «πολύ καλά», στη συνέχεια επήλθε μια μεταρρυθμιστική κόπωση, με αποτέλεσμα στο επίπεδο της μείωσης του ελλείμματος να έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες επιδόσεις, αλλά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων να παρουσιάζεται υστέρηση.

Σημειώνεται πως πρόσφατα και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως οι κοινοτικοί πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα, καθώς δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε σήμερα πως θα θέσει στις συζητήσεις του με τους κοινοτικούς παράγοντες τις ερχόμενες δύο εβδομάδες το ζήτημα της δημιουργίας ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με κατανεμημένους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, του ΕΣΠΑ και της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Περισσότερα μέτρα λιτότητας ζητά η Μέρκελ

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι αισιοδοξεί πως η Ε.Ε. θα διαχειριστεί την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες περιστολής των δαπανών και να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Μιλώντας από τη Βαρσοβία, η Μέρκελ επανέλαβε την άποψη του Βερολίνου ότι και ιδιώτες επενδυτές πρέπει να λάβουν μέρος στο επόμενο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί, η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προωθήσει τις ορθές αποφάσεις στο κοινοβούλιο», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτά τα τρία συστατικά – τα καθήκοντα της Ελλάδας, η αλληλεγγύη της ΕΕ και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών – είναι η λύση. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βαδίσουμε με επιτυχία στον δρόμο αυτό», είπε η Μέρκελ. «Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, πάλι, χαρακτήρισε «μονόδρομο» την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την Ελλάδα, καθώς όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις είναι «αποκρουστικές». Μιλώντας στο φλαμανδικό κανάλι VRT, ο Φλαμανδός πολιτικός εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «η Ελλάδα ούτε θα πτωχεύσει αλλά ούτε θα αναγκαστεί να βγει από την ζώνη του ευρώ».