Προσλήψεις συμβούλων ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) που συνεδρίασε σήμερα, ενώ αργότερα, κατά το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να τεθούν επι τάπητος πέντε νομοσχέδια.

Ads

Για τις 12.00 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο με πέντε νομοσχέδια στην ατζέντα του, ενώ στις 14.00, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, ξεκινά η συζήτηση των προβλημάτων ανά Περιφέρεια. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος, εκτός των άλλων κομματικών στελεχών, οι ηγεσίες οκτώ υπουργείων, οι οποίες καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα τοπικά προβλήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, στο σημερινό υπουργικό έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν:

  • Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.
  • Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά την διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις.
  • Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τα απόβλητα και πιο συγκεκριμένα την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 “για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών”.
  • Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις.
  • Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που αφορά την “Καλή Νομοθέτηση”.

Πρόσληψη συμβούλων αποφάσισε η Διυπουργική

Την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς και για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών αποφάσισε την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Η ΔΕΑΑ εξέτασε τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Ads
  1. Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
  2. Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Επίσης, αποφάσισε την πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.
  3. Πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.
  4. Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για το σύνολο των δράσεων αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων. Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων. Για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων, οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (π.χ. επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011.
  5. Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και σχεδιασμός για την πλήρη καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Συζητήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων (τις επόμενες εβδομάδες) καθώς και τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.
  6. Πλαίσιο δράσεων για νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των ακινήτων. Αποφασίστηκε η επιτάχυνση συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.
  7. Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επιλεκτική επανεξέταση των συνενώσεων σχολείων;

Σύσκεψη με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με αντικείμενο τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς που θ’ αρχίσει το Σεπτέμβριο με το νέο σχολικό χάρτη που θα προκύψει από τις συνενώσεις σχολείων. Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις συνενώσεις η κ. Διαμαντοπούλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής της λέγοντας ότι σε κάθε περιφέρεια έχει γίνει σοβαρή και οργανωμένη δουλειά, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις με παιδαγωγικά επιχειρήματα, χωρίς βία και απειλές.

Μετά το πέρας της συνάντησης η υπουργός δήλωσε ότι πέρα από το επίμαχο θέμα των συγχωνεύσεων συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα όπως το ανθρώπινο δυναμικό, τα Προγράμματα Σπουδών και οι υποδομές.

Στον Γ. Παπανδρέου το πόρισμα για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) παρέδωσαν στον πρωθυπουργό η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής Αλέξανδρος Λυκουριώτης. Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα προκρίνεται η εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές και όχι σε τμήματα, ενώ υπήρξαν αρκετές ενστάσεις των συμμετεχόντων στο διάλογο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου του νέου συστήματος.

Η Αννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ιδρύθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Παιδείας, και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική βοήθεια» το πόρισμα του ΕΣΥΠ, προσθέτοντας ότι «θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα πορίσματα ενός οργάνου το οποίο μετά από πολλές συνεδριάσεις και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και τεκμηρίωση καταθέτει σήμερα τις προτάσεις του».

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η υπουργός Παιδείας είπε ότι «είμαστε στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λαμβάνουμε τα τελευταία κείμενα και πορίσματα της διαβούλευσης και όταν θα είναι έτοιμο θα παρουσιαστεί». Από την μεριά του ο κ. Λυκουργιώτης είπε ότι παρέδωσε στον πρωθυπουργό «τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΕΣΥΠ, τις ηχογραφημένες συζητήσεις και ένα συνοπτικό δικό μου κείμενο στο οποίο προσπαθώ να σκιαγραφήσω τις τάσεις που δημιουργήθηκαν και τις απόψεις που εκφράστηκαν».