Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των σεισμολόγων αλλά και των κατοίκων της Εύβοιας στον απόηχο του έντονου σεισμικού μπαράζ στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο. Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους  μετά τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα.

Ads

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και όλοι είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ρωγμές από τον πρώτο σεισμό τα εγκατέλειψαν υπό το φόβο μιας νέας σεισμικής ακολουθίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους».

Ads

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Υπάρχει ανησυχία, αλλά το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, είπε χαρακτηριστικά.

Oι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Από τη μεριά τους, οι ειδικοί θα ξεκινήσουν να αξιολογούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς το ρήγμα δεν ήταν γνωστό. Ο πρώτος σεισμός έγινε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους. Χθες το βράδυ ακολούθησε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να ξεκινούν να μελετούν εκ νέου το φαινόμενο.

Ειδικότερα, ως πρώτο βήμα πρέπει να αποφανθούν για το κατά πόσο είναι ο κύριος σεισμός εκείνος των 5 Ρίχτερ. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ήταν άγνωστο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ρήγματα που δεν είναι στην επιφάνεια και δεν είναι καταγεγραμμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Για τον ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μίλησε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή, αυτό είναι θετικό. Από χθες μετά τον 5,2 είχαμε περίπου 25 σεισμούς μικρούς. Έτσι φαίνεται ότι εκτονώνεται η κατάσταση, χωρίς όμως να ξέρουμε πόσο δυναμικό έχει η περιοχή γιατί δεν ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής στην ξηρά, στη θάλασσα τα έχουμε.

Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα και δεν θα πάμε σε μεγάλα μεγέθη της τάξης των 6,5 βαθμών που δεν φαίνεται να έχει το δυναμικό η περιοχή για να μπορέσει να δώσει τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Τα κτίρια στην περιοχή με βάση τη σεισμικότητα ως τώρα φαίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικά. Παρακολουθούμε την ακολουθία με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι μια από τις πιο ήσυχες περιοχές του ελληνικού χώρου. Στην ξηρά δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το πολύ αρνητικό για να μας βάλει σε αρνητικές σκέψεις. Πιστεύω ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μείνει στο ίδιο επίπεδο».

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, γιατί από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.