Την ώρα, που ο γνωστός ενεχυροδανειστής, Ριχάρδος, έπαιρνε το δρόμο για τις φυλακές Ναυπλίου, οι συνήγοροι του προσέφευγαν κατά της προφυλάκισής του, χαρακτηρίζοντας την παράνομη. Με βροχή προσφυγών αντέδρασαν κατά της συνέχισης της κράτησής τους και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι ως μέλη της αποκαλούμενης υπόθεσης λαθρεμπορίου χρυσού.

Ads

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποφυλάκισή τους άρχισε χθες όταν η ανακρίτρια διαφθοράς ζήτησε την ανάκληση των οκτώ ενταλμάτων σύλληψης που η ίδια είχε εκδώσει, επικαλούμενη έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το οποίο, δεν υφίσταται η αξιόποινη πράξη της λαθρεμπορίας για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, καθώς δεν προβλέπονται δασμοί ή φόροι, βάσει του ισχύοντος τελωνειακού καθεστώτος.

Στο σχετικό έγγραφο πάντως της ανακρίτριας δεν έχει απαντήσει ακόμη η Εισαγγελία η οποία φαίνεται να έχει διαφορετική νομική προσέγγιση. Ο συνήγορος πάντως του ενεχυροδανειστή θεωρεί μη δεσμευτική τη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι διαπράττουν ποινικά αδικήματα όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία παράτασης της κράτησής του.

Πηγές πάντως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανέφεραν πως ενημέρωναν συνεχώς οι αρμόδιοι εισαγγελείς που επόπτευαν την έρευνα σε όλα τα στάδια για την πορεία της.

Ads

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης.

Στην προσφυγή του ο ενεχυροδανειστής αφού υποστηρίζει ότι ουδεμία υπέστη το ελληνικό δημόσιο αναφέρει:

«Το σε βάρος μου κατηγορητήριο συνίσταται σε ένα σενάριο που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, σύμφωνα με το οποίο εγώ και ορισμένοι εκ των συγκατηγορουμένων μου δήθεν προβαίναμε σε παράνομες εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς την Τουρκία χωρίς νόμιμα παραστατικά και χωρίς τήρηση των τελωνειακών διαδικασιών».

Όπως όλα δείχνουν, τον τελευταίο λόγο για το θέμα της αποφυλάκισης των κατηγορουμένων θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.