Σε ρυθμούς τρόικας επιχειρεί να βρεθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, επιταχύνοντας την κυβερνητική δραστηριότητα, εν όψη της έλευσης του κλιμακίου των επικεφαλής, στις 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς του, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, τόνισε σήμερα ότι πιθανότατα θα υπάρξει ανάγκη λήψης και πρόσθετων μέτρων – αν και όπως υποστήριξε κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής – ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ.

Ads

 

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη (12.00) ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (14.00). Το απόγευμα την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού θα περάσουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης (16.00) και ακολούθως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (17.00).
 
Αύριο, ο κ. Παπαδήμος έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, την Συνομοσπονδία των Εμπόρων, την ΓΣΒΕ και ΣΕΛΠΕ, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν μέχρι τώρα διευθετηθεί.

Συμφωνία στο «μισθολογικό ζήτημα θέλει» ο Κουτρουμάνης
 
Η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Αναφορικά με την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.
 
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμιση τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό ως λύση του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι κλιμακωτή. Όσο για τις διαφωνίες της ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Ads

Πολυνομοσχέδιο – σκούπα
 
Πολυνομοσχέδιο – σκούπα έρχεται στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στο παρελθόν και παραμένουν σε εκκρεμότητα.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το νομοσχέδιο – γίγας, με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσει ό,τι έμεινε ανοιχτό σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών το 2011, θεωρείται προαπαιτούμενο από την τρόικα για να προχωρήσει η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των περίπου 90 δις ευρώ.
 
Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ακόμα μία σειρά θεμάτων που τον Δεκέμβριο προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως τα ταξί, τα φορτηγά, οι αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα, στην απονομή της δικαιοσύνης, οι εργασιακές αλλαγές, η εφεδρεία κ.λπ.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το υπ. Οικονομικών, ετοιμάζει μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών δαπανών, εφεδρεία και απολύσεις, αλλά και νέα φορολογικά μέτρα. Το πακέτο των μέτρων απασχόλησε χθες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν περίπου 280.000 υπαλλήλους. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι, η κατάργησή τους και η μείωση των τελικών αμοιβών, κατά τα πρότυπα των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου και στις ΔΕΚΟ.
 
Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν περίπου 280.000 υπαλλήλους μεταξύ άλλων δικαστικές, μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροδικαστές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αρχιερείς, μουσικοί κλπ. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις κατηγορίες αυτές θα υπάρξει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, σε σύγκριση με το ενιαίο μισθολόγιο, αφού αν οι προθέσεις ήταν διαφορετικές, οι ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, θα ήταν «οριζόντιες» για όλους τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα. Αναμένονται πάντως καταργήσεις επιδομάτων.
 
Μειώσεις στις συντάξεις και νέα εφεδρεία
 
Σύμφωνα με πληροφορίες θα επανεξεταστεί το σύνολο των χορηγούμενων συντάξεων, αναπηρικών, πρόωρων με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις παράνομης καταβολής τους. Θα ακολουθήσει όμως και δεύτερη φάση, πιο επώδυνη, που προβλέπει την επανεξέταση όλων των συντάξεων, και στα ελλειμματικά ταμεία θα μειωθούν.
 
Παράλληλα θα προωθηθούν μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα κρίνονται αναποτελεσματικά. Επανεξετάζονται και μειώνονται οι παροχές των ταμείων, με στόχο, εντός του 2012, να εξισωθούν οι παροχές όλων των ταμείων.
 
Αναμένεται επίσης η δρομολόγηση δεύτερου κύματος εφεδρείας στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εντός του 2012, μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την έξοδο σε εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων εντός του 2011. Σε εφεδρεία θα οδηγούνται πλέον και οι υπάλληλοι των οργανισμών και δημοσίων φορέων που κλείνουν ή συγχωνεύονται.
 
Φορολογικές παρεμβάσεις
 
Εφόσον δεν κριθούν ικανοποιητικά τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο, θα αναζητηθούν και φορολογικές παρεμβάσεις, για την τόνωση των εσόδων, αλλά εκτιμάται ότι θα προκληθούν σημαντικές αντιδράσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει μέχρι τώρα, η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την αύξησή τους στα επίπεδα που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα (13% και 23%) και η αύξηση του ειδικού τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.