Φωτογραφία Αρχείου

Ads

Προβληματισμός υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά τις αντιδράσεις που έγειραν οι δηλώσεις της τρόικας περί εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να αποφορτίσει το κλίμα συγκαλώντας την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σήμερα έκτακτη συνάντηση στην Ιπποκράτους με τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Το έχω ξεκαθαρίσει “30 φορές”. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία. Έχουμε διόμισι χρόνια ακόμη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας» υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συνεργάτες του. «Δεν υπάρχει περίπτωση πώλησης ελληνικής γης» τόνισε επιπλέον ο Πρωθυπουργός με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της τρόικα προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στις δύο συνεδριάσεις που έπονται εκτός από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ενδιαφέρον θα έχουν και οι τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος καθώς ήδη υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για το συντονισμό της κυβέρνησης ενώ ήδη πολλοί είναι αυτοί που θέτουν θέμα συγκρότησης ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ads

Πεταλωτής: «Ενδεικτικός στόχος της κυβέρνησης τα 50 δις»

Τον στόχο της κυβέρνησης για έσοδα 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας της χώρας έως το 2015 επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, κάνοντας λόγο για απόφαση της κυβέρνησης, ο οποίος είναι ενδεικτικός. Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιτέθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας το Σάββατο, ο Πεταλωτής διευκρίνισε η ανακοίνωση του στόχου αυτού δεν θα έπρεπε να ανακοινωθεί από τους ίδιους. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Θεωρούμε ότι ο στόχος των 50 δις είναι ρεαλιστικός, αλλά είναι ενδεικτικός. Ο πήχης είναι ψηλός και τον βάλαμε εμείς… γιατί οι προσδοκίες που έχουμε εμείς οι Έλληνες για τη χώρα μας είναι υψηλές» κατέληξε.

Όσον αφορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος εκλογών» και υποστήριξε ότι τα σενάρια προωθεί η Νέα Δημοκρατία «γιατί ελλείψει οποιασδήποτε στοιχειώδους πολιτικής πρότασης θα πρέπει να εφεύρει κάποιο λόγο». Από την πλευρά της, η ΝΔ, αντιστρέφει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που διακινεί τα εν λόγω σενάρια.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φορείς…

Οι δηλώσεις της τρόικας προκάλεσαν πάντως μπαράζ αντιδράσεων όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους φορείς. Η ΓΣΕΕ καταδίκασε τις δηλώσεις των επικεφαλής της τρόικας σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικές, απαράδεκτες και προσβλητικές». Από την πλευρά του ΕΒΕΑ, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι «οι τελευταίες ανακοινώσεις των επικεφαλής της τρόικας, θα πρέπει να έπεισαν και τους τελευταίους υποστηρικτές της εφαρμοζόμενης, σήμερα οικονομικής πολιτικής ότι η χώρα ακολουθεί, όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, πορεία». «Κανείς δανειστής δεν μπορεί να ειρωνεύεται τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος προτείνει αντίσταση σε όσους αντιστέκονται στις αλλαγές, «με άλλοθι το Μνημόνιο». Τους αποκαλεί «δημαγωγούς του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου» και τους κατηγορεί ότι διευκολύνουν με τη στάση τους, «από ανευθυνότητα, ιδεοληψία ή ιδιοτέλεια» τα συμφέροντα που θέλουν να εξαγοράσουν την Ελλάδα σε εξευτελιστική τιμή.

…και νέο μπαράζ «εντός κι εκτός» πολιτικών αντιδράσεων

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος έχει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή της, η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε προβλέψεις, δυστυχώς, την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον “μονόδρομο” που επέβαλε σε βάρος του ελληνικού λαού και την άκριτη υιοθέτηση του μνημονίου ως δήθεν μοναδικής πολιτικής “για την σωτηρία της χώρας”».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την κατάσταση που προέκυψε μετά την αποκάλυψη της τρόικας για συμφωνία με την κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, βρίθουν στο σημερινό Τύπο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Παρ’ ότι κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηµατικά την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η παρέµβαση της τρόικας και η προσπάθεια υποκατάστασης της κυβέρνησης θα µπορούσαν να δώσουν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το αναγκαίο επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ίσως και τον Μάρτιο.

Kατά κλιμακίου της τρόικας των ελεγκτών στράφηκε σήμερα μέσω του Σκάι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αποκαλώντας τους «υπαλλήλους», ενώ διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις». Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρατήρησε ότι η εκλογολογία είναι αρνητική για τη χώρα και κανένα επιχείρημα δεν βοηθά τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε μέσω της ΝΕΤ πως «η διεξαγωγή εκλογών σε αυτή τη συγκυρία θα είναι λάθος για την οικονομία» αλλά «αν συνεχιστεί το μπάχαλο» αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και πιο σκληρός, από την Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. «Θεωρώ ότι κακώς η κυβέρνηση άφησε να εξελιχθεί η διαδικασία των επισκέψεων σε ανοικτές συνεντεύξεις της τρόικας. Δεν είναι δυνατόν να μην βγαίνει η κυβέρνηση και να βγαίνει η τρόικα να κάνει πολιτικές συνεντεύξεις» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Σχετικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση εκπονεί ένα πρόγραμμα, δεν έχει στο μυαλό της τις εκλογές, ωστόσο τόνισε ότι «οι εξελίξεις κάποιες φορές οδηγούν και σε αιφνιδιαστικές αποφάσεις».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ANT1, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν παρανοήσει το ρόλο τους. «Υπερέβησαν κάθε όριο. Είναι τεχνοκρατικοί σύμβουλοι, τίποτα περισσότερο» τόνισε προσθέτοντας «αν θέλουν να είναι πολιτικοί, τότε να εκτεθούν, να εκλεγούν στις χώρες τους, για να ξέρουμε ότι είναι ταυτόχρονα και πολιτικοί». Παράλληλα σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους «και αυτό θα πρέπει να τους το εξηγήσει και η κυβέρνηση και εκτιμώ ότι με την τελευταία ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει».

Οξύτατους χαρακτηρισμούς κατά της τρόικας και του εκπροσώπου της Κομισιόν Σερβάζ Ντερούζ ειδικότερα εξαπέλυσε τη Δευτέρα στο ΣΚΑΪ και τη ραδιοφωνική «Πρώτη Γραμμή» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. «Ο Ντερούζ είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο, είναι ένας χούλιγκαν εισαγωγής και δεν τον χρειαζόμαστε, έχουμε αρκετό χουλιγκανισμό στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει, απλώς συζητάμε για καινούριους όρους και είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε κατά διάνοια δεν ισχύουν αυτά περί 50 δις ευρώ, συν τοις άλλοις προϋποθέτουν και σύμφωνη γνώμη της Βουλής». «Η μαζική πώληση της δημόσιας περιουσίας δεν συμφέρει θα χάσουμε λεφτά» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

«Προθερμαίνεται» η ΝΔ και θέτει θέμα παραίτησης Παπακωνσταντίνου

Έτοιμη για ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι. Είναι καλοδεχούμενες» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκείνη διακινεί αυτά τα σενάρια. Επιπλέον ο κ. Μιχελάκης έθεσε εκ νέου θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών. «Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, συνταγματικά οι υπουργοί μπορούν να παραιτηθούν χωρίς την πρόταση μομφής», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης ενώ αναφερόμενος στην αντίδραση του ΥΠΟΙΚ, έκανε λόγο για «ανακοίνωση της πυτζάμας».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, χαρακτήρισε ιταμή την παρέμβαση των εκπροσώπων της τρόικας υπέρ της πώλησης δημόσιας περιουσίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή «επέτρεψε με τη στάση της τέτοιες συμπεριφορές». Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της, όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η εκλογολογία διαμορφώνει ρευστότητα και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση για την οικονομία» υποστήριξε ενώ αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κάλεσε την κυβέρνηση «πέρα από επικοινωνιακούς χειρισμούς» να αρνηθεί τα σχέδια για το «ξεπούλημά» της.

Την ίδια ώρα, «πολύ πιθανή» βλέπουν την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες στον ΛΑΟΣ και γι’ αυτό, όπως λένε επιτελείς του προέδρου Γ.Καρατζαφέρη, «το κόμμα προετοιμάζεται προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί από ενδεχόμενες εξελίξεις». Μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, όμως, όπως εκτιμούν στον ΛΑΟΣ, πολύ δύσκολα θα φέρει στο προσκήνιο αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ θεωρείται πιο πιθανή την ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.

Η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από τον περιορισμό των δαπανών του «σπάταλου κομματικού κράτους» και όχι από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας επιπλέον ότι ενδεχόμενες εκλογές θα κάνουν κακό στη χώρα.