Σε αλλεπάλληλες ακυρώσεις των παρελάσεων προχωρούν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της επέλασης της πανδημίας. Σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία, οι μαθητικές παρελάσεις ακυρώθηκαν, με αποφάσεις των τοπικών αρχών, εξαιτίας του υωηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ads

Ενδεικτική είναι η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα στις συγκεκριμένες περιοχές, αφού σταθερά αυξημένη παρέμεινε η διάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με την Ημαθία να καταγράφει140 περιστατικά, την Πέλλα 122 και την Πιερία 114. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η διάδοση και στη Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 221 κρούσματα κορωνοϊού. Τα δεδομένα από την περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας είναι ανησυχητικά, καθώς πλέον καταγράφει 116 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Λόγω εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, και όχι για υγειονομικούς λόγους, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η μαθητική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο υπάρχουν και βαθύτεροι πολιτικοί λόγοι.

Ads

Στο Μαξίμου, αναλύοντας και  τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπουν ότι το βασικό τείχος των αρνητών – αρνητών των εμβολίων και της μάσκας – στην βόρεια Ελλάδα συγκροτείται είτε από ψηφοφόρους της ΝΔ, είτε από δυνάμεις συγγενείς προς τη ΝΔ. Και θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια περαιτέρω σύγκρουσης με τις συγκεκριμένες δυνάμεις, όπως δεν υπάρχουν περιθώρια και πρόθεση για σύγκρουση με την Εκκλησία και την Ιεραρχία. Ως εκ τούτου επιλέγεται ξανά η τακτική της αδράνειας, των ήπιων συστάσεων και της ανάδειξης της ατομικής ευθύνης – μια τακτική, που μπορεί να ανατραπεί μόνον εάν η εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας αποδειχθεί ακόμη πιο δραματική απ’ ό,τι προβλέπουν οι επιστήμονες και υπάρξει ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Οι αποφάσεις ακυρώσεων παρελάσεων ανά Περιφέρεια

Στην Πέλλα, ο αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία αποτέλεσε κοινή διαπίστωση όλων ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή και έτσι δεν θα διεξαχθούν παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Παρέλαση δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στην Ημαθία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, αιτία για την ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο ήταν η μεγάλη έκταση που έχει λάβει στο νομό η διάδοση του κορωνοϊού και η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας

Την απόφαση να μην προχωρήσουν στην διεξαγωγή παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πήραν και οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Οπως αναφέρει το GRTimes, η απόφαση ελήφθη καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού καλπάζουν καθημερινά, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα που το νοσοκομείο της περιοχής πιέζεται αφόρητα με την πληρότητα να φτάνει στο 100%.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου ακυρώνονται οι παρελάσεις σε όλη την Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η απόφαση αναφέρει ότι ακυρώνεται το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές παρελάσεις.

Επίσης επισημαίνεται ότι πέρα αυτών ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού σας γνωρίζουμε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής καταστάσεις ακυρώνεται σε όλη την περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων κατά τα λοιπά ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ματαιώνονται και στη Θεσσαλία, έπειτα από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σύμφωνα με το larissanet, ο κ. Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.

Η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Τη ματαίωση των παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο νομό Κιλκίς, αποφάσισαν, ομόφωνα, οι φορείς που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί, στο Διοικητήριο, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, σε μια περίοδο κατά την οποία το επιδημιολογικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι ιδιαίτερα αυξημένο και τα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε υψηλό αριθμό, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η Αντιπεριφέρεια, σε σχετική ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς, οι επιμνημόσυνες δεήσεις και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα (κατά την οποία θα παραστούν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων), με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων