Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε τη Μ. Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει μετά το Πάσχα νέο νομοσχέδιο για την εξομάλυνση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια.

Ads

Σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε ότι ως προς τις μετεγγραφές φοιτητών θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει ειδικά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις διοικήσεις των δύο σχολών να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. «Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Μπαλτάς.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Με δελτιο Τύπου που τιτλοφορείται «ΣτΕ και μετεγγραφές» το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει:

Ads

«Το Υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών».

Διευκρινίζεται ότι –  εκτός από τις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές που έκαναν την προσφυγή – η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ.  Ως προς τις υπόλοιπες σχολές το Υπουργείο Παιδείας προτρέπει τις διοικητικές τους αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική – όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται – χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών.

Το Υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μετά τις γιορτές του Πάσχα, το νέο σύστημα με το οποίο θα γίνονται στο εξής οι μετεγγραφές φοιτητών. Ως τότε, σε ό,τι αφορά τους περίπου 150 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, των οποίων η μετεγγραφή κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική, το υπουργείο, έχοντας την έγνοια των φοιτητών και των οικογενειών τους, θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει, προκειμένου να τους καλύψει».