«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μία Ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ευχαριστεί κάποιος τα κράτη τα οποία παραβίαζαν τις αποφάσεις της ΕΕ και έκαναν μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες τελικά, αντί να οδηγήσουν σε λύση, διόγκωσαν το πρόβλημα» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ads

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.

«Οι μεμονωμένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς, τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. «Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση» σημείωσε.

Ads