O υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη σημερινή σύσκεψη δημάρχων και περιφερειαρχών, δήλωσε πως πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό και βάσει αυτού γίνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα αν συνεχιστεί η πολιτική των κλειστών συνόρων θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν έως και 100.000 πρόσφυγες. Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει πως ο Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει ότι η Ειδομένη δεν πρόκειται να ανοίξει, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό να προχωρήσει σε διευκρινίσεις κάνοντας λόγο για «παρανόηση, ηθελημένη ή όχι». 

Ads

Διαβάστε επίσης: Κουπόνια για διατροφή και διαμονή θα μοιραστούν σε 20.000 πρόσφυγες

«Ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: 

«Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν».

Όπως εκτιμάται οι ροές θα μπορούσαν να διαρκέσουν για δυο έως τρία χρόνια. Ωστόσο ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως σύντομα η κατάσταση με τη διαχείριση των προσφύγων θα ομαλοποιηθεί και πως «το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο». «Μην πανικοβάλλεστε», είπε προς τους περιφερειάρχες, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα έκτακτο γεγονός και θέλει το χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση».

Ads

Σημείωσε ακόμη ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη». Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τη Λέσβο, που όπως είπε, από τους 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000, χωρίς, πλέον, να διαταράσσεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν οι ΟΤΑ και οι κοινωνικοί φορείς σε αυτή τη διαδικασία. «Χωρίς τη συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση». «Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν σειρά ζητημάτων που- όπως είπαν- αντιμετωπίζουν καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών.

Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχε ήδη αποφασίσει τη δημιουργία ενός εθνικού συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του προσφυγικού με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ροών με διασπορά των προσφύγων και μεταναστών σε ειδικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.