Όταν πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση και παρά τις αντιρρήσεις των συλλόγων αρχαιολόγων, εργαζομένων στο ΥΠΠΟ και αρχαιοφυλάκων, μετέτρεψε τα μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ο πρωθυπουργός διαφήμιζε την πρωτοβουλία υποσχόμενος πως το μέτρο «…αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας… όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης… Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες…».

Ads

Ο Στέλιος Πέτσας κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, ανέφερε ότι κρίθηκε «σκόπιμη η απεμπλοκή από το κεντρικό κράτος» των 5 μουσείων και πως  «στόχος της μετατροπής είναι τα μουσεία, αξιοποιώντας τις τεχνικές διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing, να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους με υιοθέτηση νέων στρατηγικών και αυτενέργεια».

Τι συμβαίνει σήμερα;

«Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την συζήτηση στη Βουλή του Νόμου 5021/2023, με τον οποίο τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά Μουσεία μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με διορισμένα από την Υπουργό Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Διευθύντριες. Όχι μόνο δεν έχει συμβεί οτιδήποτε που να πηγαίνει τα Μουσεία μπροστά, αλλά αντιθέτως τα μουσεία αυτά έχουν πισωγυρίσει σε εποχές που κανείς δεν φανταζόταν!» διαβάζουμε στη σελίδα του facebook «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια μουσεία» που έχει στηθεί για να παρακολουθεί την εξέλιξη των μουσείων. Για παράδειγμα χρησιμοποιούν την περίπτωση του Χριστιανικού μουσείου δημοσιοποιώντας ντροπιαστικές φωτογραφίες».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Αθήνας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων, είχε καταγγείλει ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου ότι «το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, το οποίο εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στο Μουσείο, έπαυσε να καθαρίζει τους χώρους από την 1 Δεκεμβρίου 2023, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα ιδίως στους εργασιακούς μας χώρους»  και είχε απευθύνει τα ερωτήματα στη διοίκηση.

Ads

«Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν κάνει επανειλημμένα διαβήματα, χωρίς να πάρουν καμία απάντηση. Δεν δίνουν λόγο σε κανέναν, αφού η Υπουργός που τους διόρισε -χωρίς κανένα κριτήριο- τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν κάνει επανειλημμένα διαβήματα, χωρίς να πάρουν καμία απάντηση. Δεν δίνουν λόγο σε κανέναν, αφού η Υπουργός που τους διόρισε -χωρίς κανένα κριτήριο- τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της» γράφει η ανακοίνωση που δημοσιεύεται παρακάτω.

Ένα χρόνο μετά το Νόμο 5021 που μετέτρεψε τα Μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα: Τι έχει συμβεί;

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την συζήτηση στη Βουλή του Νόμου 5021/2023, με τον οποίο τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά Μουσεία μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με διορισμένα από την Υπουργό Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Διευθύντριες. Όχι μόνο δεν έχει συμβεί οτιδήποτε που να πηγαίνει τα Μουσεία μπροστά, αλλά αντιθέτως τα μουσεία αυτά έχουν πισωγυρίσει σε εποχές που κανείς δεν φανταζόταν!

Στην εικόνα βλέπετε πώς υποδέχεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους του. Το ΔΣ και η Γενική Διευθύντρια για όλο το 2023 δεν φρόντισαν να υπογράψουν καμία σύμβαση για την καθαριότητα του Μουσείου, όπως αποδεικνύει η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μάλιστα, το συνεργείο καθαριότητας εργαζόταν και μπαινόβγαινε στο Μουσείο για μήνες χωρίς καμία σύμβαση με το δημόσιο! Βεβαίως το ΔΣ και η Γενική Διευθύντρια φρόντισαν να αναθέσουν ένα σωρό άλλες εργασίες, νομική εκπροσώπηση, λογιστική, αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες για εργασίες που ως τώρα πραγματοποιούσε το προσωπικό του Μουσείου. Λεφτά υπήρχαν. Για την καθαριότητα, όμως, όχι,

Από τον Οκτώβριο το Βυζαντινό Μουσείο, όλοι οι εκθεσιακοί χώροι και όλα τα γραφεία καθαρίζονται από μία υπάλληλο! Αυτές είναι οι συνθήκες υγιεινής εργαζόμενων και επισκεπτών στο “αυτόνομο” Μουσείο με την διορισμένη διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν κάνει επανειλημμένα διαβήματα, χωρίς να πάρουν καμία απάντηση. Δεν δίνουν λόγο σε κανέναν, αφού η Υπουργός που τους διόρισε -χωρίς κανένα κριτήριο- τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της.

Το χειρόγραφο πρωτόκολλο, το σταμάτημα διαγωνισμών, ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης, η περιφρόνηση επισκεπτών και υπαλλήλων, η έλλειψη υγιεινής, η μη δημοσιοποίηση πρακτικών και εγγράφων του ΔΣ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η έλλειψη οποιουδήποτε επιστημονικού σχεδιασμού δράσεων, η καθημερινή ηθική παρενόχληση στους εργαζόμενους: αυτό είναι το “νέο μοντέλο” διοίκησης που εισέφερε το διορισμένο από την Υπουργό ΔΣ και η διορισμένη Γενική Διευθύντρια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ένα χρόνο μετά την ισχύ του Ν. 5021, οι τουαλέτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αντικατοπτρίζουν με τον χειρότερο τρόπο τις προθέσεις του νόμου αυτού!

  1. https://eniaiosyppo.gr/…/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce…/
  2. https://eniaiosyppo.gr/…/%cf%85%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce…/