Κυριαρχεί μία πολύ συγκεκριμένη άποψη ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η οποία εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου: Η κυβέρνηση λαμβάνει ασυνήθιστα σκληρά μέτρα, χωρίς να παρουσιάζει παράλληλους στόχους ως προς το χρόνο και την ποιότητα της οικονομικής ανάκαμψης. Ζητά από τους πολίτες θυσίες, αλλά δεν προσφέρει προοπτική. Με δηλώσεις του στο tvxs.gr, ο κ. Θέμης Τζήμας, παράγοντας από τη βάση του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμά ότι γενικώς «το πολιτικό σύστημα έχει διχαστεί» και αυτό «θα εκδηλωθεί μετά το αρχικό μούδιασμα». Ο ίδιος θεωρεί ότι «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση άλλου τύπου».
«Πριν από ένα μήνα ήδη λέγαμε ότι παίρναμε μέτρα επιπέδου ΔΝΤ, και τώρα ανακοινώνουμε κι άλλα», είναι μία από τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου συν τοις άλλοις εκφράστηκε προβληματισμός για την ένταση των ενδεχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων. Ειδικά για τις πιέσεις που αφορούν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα διατυπώνεται διακαώς το επιχείρημα ότι τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα σημαίνει την απώλεια περισσότερων από 2 δις ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, εκφράζεται ο προβληματισμός: ποιον ορίζουμε ως χαμηλοσυνταξιούχο (εφόσον διατηρηθούν 13η και 14η σύνταξη μόνο για τη συγκεκριμένη κατηγορία). Εξού και η σχετική κατήφεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων.
Όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (του Τάσου Παππά / 2 Μαίου), στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «οι βουλευτές μετέφεραν την οργή της βάσης, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Επίσης -μετά από τη δήλωση διαμαρτυρίας μελών του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία «η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν ήταν αναπόφευκτη»- ακολούθησε «ανακοίνωση της γραμματείας της ΠΑΣΚ υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας (…) Στο τρισέλιδο κείμενο καταγράφονται λεπτομερώς τα κέρδη των τραπεζών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, των υπεράκτιων εταιρειών και των εφοπλιστών, με την επισήμανση ‘να ποιοι έχουν τα λεφτά’», ενώ «αναφέρονται ονομαστικά οι επιχειρηματίες που διαθέτουν επαύλεις, κότερα, τζετ και νησιά με την περιγραφή ‘ένας κόσμος χλιδής, σαπίλας και παρακμής’ και καλούνται οι εργαζόμενοι ‘να τους σταματήσουν γιατί μπορούν’».
«Θεωρώ ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη άλλες επιλογές αν επιλεχθεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Δυστυχώς επελέγη αυτή η πολιτική που αφενός μας οδήγησε στο ΔΝΤ, ακόμη χειρότερα όμως φαίνεται ότι μας οδηγεί στο ΔΝΤ δεμένους χειροπόδαρα. Χωρίς διαπραγματευτικές δυνατότητες», δήλωσε στο tvxs.gr το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας, συμπληρώνοντας: «Φαίνεται τελικά ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση άλλου τύπου, πραγματικά επαναστατικού, κινηματικού χαρακτήρα».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως χρειάζονταν τα εξής:
-Να έχουμε δει με σοβαρότητα το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, όπως έχει κάνει στο παρελθόν το Μεξικό και άλλες χώρες.
-Να έχουμε αναπροσανατολιστεί γεωπολιτικά ως χώρα, συνομιλώντας με την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία.
-Να έχουν γίνει άμεσα οι τομές εκεί όπου πάσχει το Δημόσιο: Υγεία, Ασφαλιστικά ταμεία, εξοπλισμοί, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Να έχει ξεκινήσει η παραγωγική αναδιάρθρωση (αγροτικός τομέας, υποδομές για «πράσινη» ανάπτυξη κλπ)
«Δυστυχώς επικράτησαν οι άλλες απόψεις, συμβατικού τύπου διακυβέρνησης και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», διαπίστωσε, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος θα εξαντλήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα ούτε το πρόβλημα τους χρέους». Ως εκ τούτου, «θα βρεθούμε μετά από 3 – 4 χρόνια στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και τότε πια ίσως να μην υπάρχει καμία άλλη λύση από την ανεξέλεγκτη πτώχευση της χώρας.
Ο κ. Τζήμας επισήμανε ότι «το πολιτικό σύστημα ήταν απροετοίμαστο» για αυτή την κρίση και επιπλέον άσκησε κριτική στη ΝΔ η οποία «ήταν μια εγκληματική κυβέρνηση, όντως άφησε πίσω της συντρίμμια και τώρα υπουργοί της έρχονται να μας πουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος» αλλά και στην Αριστερά που «δυστυχώς, βρίσκεται σε μια χρόνια αδυναμία». Ο ίδιος κατέληξε: «Μέσα από αυτή την κρίση, επειδή αναγκαστικά από τις ενστικτώδεις αντιδράσεις επιβίωσης της κοινωνίας θα ξυπνήσουν σε όλα τα κόμματα νέες πολιτικές δυνάμεις, ίσως δούμε την ανασύνθεση μεσοπρόθεσμα του πολιτικού συστήματος στη λογική μετόχων. Και ίσως αυτό να είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >