Επί 20 χρόνια ο Γιώργος Γρυμπογιάννης, συνδικαλιστής στο χώρο τον πετρελαϊκών επιχειρήσεων και υπάλληλος της εταιρίας BP, αγωνιζόταν κατά των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της BP, στα θέματα υγείας και ασφάλειας εργασίας που οδήγησαν ακόμα και σε θάνατο εργαζομένου. Ο κ.Γρυμπογιάννης περιγράφει στο tvxs το νέο τρόπο που εφηύρε η εταιρία για να τον τιμωρήσει: τη στέρηση των του μισθού του ώστε να σταματήσει τον αγώνα.

Ads

Τα τελευταία 20 χρόνια ο κ.Γρυμπογιάννης έγινε κυριολεκτικός βραχνάς στη διοίκηση της BP. Στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δράσης ερευνούσε τις παρανομίες σε ζητήματα ασφαλείας των εργαζομένων της ΒΡ και κατήγγειλε σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές τις ατασθαλίες. Πάνω από 20 δικογραφίες σχηματίστηκαν χάρη στη δράση του και οι υποθέσεις που χειρίστηκε έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσαν ειδικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές.

«Η διοίκηση έφτανε σε εξόφθαλμες παραβιάσεις», εξηγεί ο κ.Γρυμπογιάννης στο tvxs. «Αρνούνταν να καταρτίσουν τη λεγόμενη ‘γραπτή εκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων’ – κάτι που αποτελεί υποχρέωσή τους από το νόμο – καθώς και να σχεδιάσουν τον αναγκαίο ‘κανονισμό υγείας και ασφάλειας εργασίας’. Επίσης σε ό,τι αφορά το ‘επαγγελματικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου’ η διοίκηση και πάλι έκανε τα στραβά μάτια», εξηγεί ο κ.Γρυμπογιάννης.

Ωστόσο, πρόσφατα ο κ.Γρυμπογιάννης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συνδυασμένη δράση περισσότερων διοικήσεων, οι οποίες προσπαθούν – παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία – να «παραμερίσουν» τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον υπουργό εργασίας και κοινωνικής προστασίας, χάρη σε σχετική ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Λαφαζάνης και κ.Λεβέντης.

Ads

Εξαγορά επιχειρήσεων και «ενοικίαση» εργαζομένων

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) από την 1η Νοεμβρίου 2009 θα είναι η νέα ιδιοκτήτρια της BP HELLAS, με αποτέλεσμα όλα τα τμήματα της πρώην BP HELLAS να ανήκουν πλέον στην ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όπως όλα τα τμήματα, έτσι και το λογιστήριο της BP HELLAS μεταφέρεται στην ΕΛΠΕ, χωρίς να επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να αλλάξουν το αντικείμενο της εργασίας τους. Όπως, άλλωστε, αναφέρουν στον υπουργό οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία «η μεταβίβαση επιχειρήσεων δε συνιστά καθεαυτή λόγο απόλυσης των εργαζομένων».

Ωστόσο, η διοίκηση της ΒΡ έχει άλλα σχέδια. Συγκεκριμένα, έχει ήδη μεταφέρει από το 2000 τις «λειτουργίες λογιστηρίου» σε… τρίτη εταιρία, την ΙΒΜ BTO HELLAS, στην οποία «νοίκιασε» όλους τους εργαζομένους του λογιστηρίου της ΒΡ. «Επικαλούνται το γεγονός ότι η ΕΛΠΕ έχει επαρκές τμήμα λογιστηρίου και άρα οι εργαζόμενοι του λογιστηρίου της πρώην ΒΡ είναι στην ουσία… άχρηστοι! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να τους πετάξουν στο δρόμο», καταγγέλλει ο κ.Γρυμπογιάννης.

Η σύγκρουση του κ.Γρυμπογιάννη με τη διοίκηση της ΙΒΜ BTO HELLAS ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Πρόσφατα – όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ξεκίνησαν οι εξυβρίσεις εκ μέρους της διοίκησης προς το συνδικαλιστή, ενώ στη συνέχεια η διοίκηση αποφάσισε να επιβάλει ένα πιο δραστικό μέτρο: «αποφάσισαν να μου στερήσουν τα ημερομίσθια διαφόρων ημερών κατά τις οποίες ασκούσα τη συνδικαλιστική μου δράση. Στερώντας το μισθό μου, προσπαθούν να με τιμωρήσουν ώστε να σταματήσω να υπερασπίζομαι τους εργαζομένους», καταγγέλλει ο ίδιος.

«Ο λόγος που επικαλούνται είναι ότι υποτίθεται υπερέβηκα το όριο των συνδικαλιστικών αδειών που δικαιούμαι. Ωστόσο αυτό είναι ψέμα. Συγκεκριμένα, ήδη από το 1994 η διευθύντρια προσωπικού της BP HELLAS, υπέγραψε ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας της Αγίας Παρασκευής έγγραφο στο οποίο δήλωνε ότι η εταιρία αποδέχεται ότι έχω δικαίωμα να ασκώ τα συνδικαλιστικά μου καθήκοντα ελεύθερα και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, χωρίς να υποχρεούμαι να λογοδοτώ στη διοίκηση», εξηγεί ο κ.Γρυμπογιάννης. «Έγγραφο ίδιου περιεχομένου υπέγραψε το 2002 και ο γενικός διευθυντής της ΙΒΜ BTO HELLAS, κ.Λάζος – ο οποίος σήμερα με τιμωρεί με αφαίρεση μισθών!» καταλήγει.

Στο ίδιο πνεύμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι «παρά μάλιστα τη σύσταση του ΣΕΠΕ Αγίας Παρασκευής να εφαρμόζεται από τον εργοδότη το, ανέκαθεν προϋπάρχον, δικαίωμα του συγκεκριμένου αλλά και του κάθε συνδικαλιστή να ‘εκτελεί με ελευθερία το συνδικαλιστικό του καθήκον χωρίς να λογοδοτεί’, η διοίκηση της IBM BTO HELLAS συνεχίζει την προκλητική της δράση». Και καταλήγουν λέγοντας ότι οφείλουν να ληφθούν μέτρα από πλευράς πολιτικής εξουσίας ώστε «να πάψουν οι διώξεις των εργαζομένων για συνδικαλιστικούς λόγους».