Τα πρώτα σημάδια «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας δείχνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείς σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις χειμερινές προβλέψεις, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση το 2016, αυτή θα είναι μικρότερη αυτής που αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, κάτι που όπως είπε αποτελεί «θετική εξέλιξη». Από την έκθεση της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία προκύπτει πως θα θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Ωστόσο όταν ρωτηθηκε σχετικά ο Μοσκοβισί απάντησε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναλύουμε την κατάσταση». «Δεν μου έχει θέσει κανείς θέμα νέων μέτρων», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παρά τη δύσκολη περσινή χρονιά, αυτοί είναι οι «πρώτοι καρποί» της ανάκαμψης, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και συμπλήρωσε πως «οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ανακοπή των προσπαθειών ή απώλεια της δυναμικής των τελευταίων μηνών».
Ανήσυχος για τις επιπτώσεις μιας νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης
«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί», επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία μια νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.
Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών. Ομως, τόνισε πως οι δυο πλευρές έχουν ευθύνη για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γρήγορα.
Η έκθεση για την Ελλάδα
«Η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φαίνεται τώρα ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμένονταν. Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ESM και η πρόοδος σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα στηρίξει την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και θα φέρει θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα μέχρι το β” εξάμηνο του 2016,«, τονίζει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα.
Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015, η οικονομία της Ελλάδας αποδείχθηκε ανθεκτική παρά την εφαρμογή της έκτακτης τραπεζικής αργίας, των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αυξημένης αβεβαιότητας που σχετίζονταν με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, τονίζει η έκθεση.
Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου, καθώς τα νοικοκυριά προτίμησαν να δαπανήσουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους προκειμένου να αποφύγουν πιθανό «κούρεμα».
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι παρέμεινε στάσιμη, αποφεύγοντας την ύφεση το 2015, αλλά αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2016 λόγω κυρίως της μείωσης της εγχώριας ζήτησης το 1ο εξάμηνο του 2016 και των αρνητικών επιδράσεων από το 2015.
Ομως, η οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016 λόγω ανάκαμψης της εμπιστοσύνης, την αναμενόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και την συμμόρφωση με τους όρους του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
H έκθεση προβλέπει ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017 με τις επενδύσεις να ανακάμπτουν, επωφελούμενες από τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 24% το 2016 και στο 22,8% το 2017 από 25,1% το 2015.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Κομισιόν εκτιμά πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία εισοδήματος, και μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, σημειώνει η έκθεση.
Στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει ώστε να διασφαλίσει πως οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τηρηθούν καθ” όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
«Με βάση τους στόχους για το πρωτογενές ισοζύγιο, το συνολικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο 2,1% του ΑΕΠ το 2017,» τονίζει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >