Έμμεσες αιχμές κατά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκαγκ Σόιμπλε με αφορμή το ζήτημα της μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα άφησε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη Βουλή.

Ads

Ο Πιερ Μοσκοβισί παρατήρησε  μεν ότι «οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές», έσπευσε όμως να θυμίσει ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν τελικά δεν προτάθηκαν από την μεριά της Κομισιόν αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα πλεονάσματα «δεν είναι ρεαλιστικά».

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας κι αναφέρθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στις ενέργειες του Βόφγκαγκ Σόιμπλε την εποχή των διαπραγματεύσεων για τους στόχους των πλεονασμάτων. Ο Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να έχει «μία πιο ευέλικτη θέση» για τους στόχους που «θα διευκόλυνε κι εμάς κι εσάς».

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί ενόψει του Eurogroup της 11 Μάρτη εκτιμώντας ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη.

Ads

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της 11 Μάρτη διαπιστώνοντας «σημαντική πρόοδο» σε σχέση με την συμφωνία με τις τράπεζες για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «θέλουμε το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι απόλυτα προστατευμένο», αλλά και να προστατευτούν από τις νέες ρυθμίσεις μόνο όσοι έχουν ανάγκη.

Τέλος, ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι είναι εφικτή μία θετική απόφαση μέχρι τις 11 Μάρτη παρατηρώντας κάτι τέτοιο θα είναι ένα «συμπληρωματικό μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ κάλεσε «η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».